Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neddragningar fick honom att sluta som chef på Ljustagården

2013 skulle personaltätheten minskas från 0,68 till 0,64 på kommunens äldreboenden. Dåvarande chefen för Ljustagården, Gunnar Tjelldén, vägrade och slutade i stället.
Nu ska bemanningen ner på 0,60.

– Det är respektlöst att behandla våra gamla och personalen på sådant sätt, säger han.

När Gunnar Tjelldén slutat på Ljustagården valde han att fortsätta arbeta i Norge som sektionsledare inom äldreomsorgen och där blev han kvar till januari i år.

– Det är en helt annan bemanningssituation. Där finns anställd städ-, mat- och tvätteripersonal och ensamarbete förekommer inte.

Det innebar att personalen inte behövde springa mellan vården och köket, en fråga om hygien.

Men där han arbetade var det höga sjukskrivningstal, de låg på 13 procent. Ett problem som också finns inom äldreomsorgen i Sundsvall.

– På ett år fick jag ner antalet till 5,05 procent. Det lyckades genom att höja bemanningen lite men inte ersätta den som var sjuk med vikarie.

Den som var sjuk kontaktades snabbt och det hölls många arbetsplatsträffar.

– Vi jobbade mycket på att lyfta personalens självkänsla och det personliga ansvaret. Ett starkt engagemang är en viktig kraft hos ett arbetslag. Blir personalen nedtryckt minskar engagemanget och det blir en nedåtgående spiral.

Problemet i Sundsvall tror Gunnar Tjelldén beror på felrekryterade chefer.

– Man rekryterar ekonomutbildade som ska styra och ställa. Det går inte. Det är en stor fördel om den som sitter på en sådan position vet vad det är de bestämmer om. Cheferna måste också vara lyhörda och lyssna på medarbetarna

Tre år innan neddragningen 2013 fick Gunnar Tjelldén socialnämndens stipendium på 5 000 kronor för "Goda idéer och positiva händelser", för att han ordnat bra aktiviteter för de gamla.