Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedkylning kan skydda nyfödd

Risken för hjärnskador minskar starkt när nyfödda som fått syrebrist vid förlossningen hålls nedkylda några dygn, bekräftar utvärderingen av en metod som tillämpas på försök i Sverige sedan två år.

Det är ett av de största framstegen på mycket länge i vården av nyfödda, säger överläkaren vid neonatalavdelningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge Mats Blennow till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Kroppstemperaturen sänks på barnen till 33,5 grader under tre och ett halv dygn. De ligger då i kuvös på en madrass som det cirkulerar kallt vatten under. Kylan sänker ämnesomsättningen så att hjärncellerna får vila.

Hundratalet barn i Sverige får årligen så svår syrebrist att de skulle behöva kylbehandling. Mats Blennow bedömer att upp till 25 av dessa barn kan räddas till livet eller slippa svåra handikappande skador.

Utvärderingen ingår i en större internationell studie.