Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej stängda gränser är inget vi vill ha

På måndag tvingas busschaufförer, eller annan personal i bussar på väg till Sverige, att ta legitimation av alla som vill åka över Öresund. På tågen gäller samma sak, som också sen ett par månader gäller på färjorna över södra Östersjön. Detta innebär att SJ från och med måndag ställer in sina tåg över Öresund. Bara var annat regionaltåg kommer att gå i högtrafik, och då bara från storflygplatsen Kastrup.

Invändningarna mot detta har varit många inte minst i Skåne. För hela idén bygger innebär ju att man sätter upp gränshinder i en fungerande arbetsmarknadsregion. Invändningarna faller dock platt om man ser till regeringens syfte med det hela, nämligen att minska antalet flyktingar som söker asyl i Sverige. Speciellt faller invändningar som kommer från Danmark, vars osolidariska borgerliga minoritetsregering tillhör de länder som tvingar fram åtgärder som dessa.

Det är lika sant i dag som sent i augusti, att EU utan problem skulle klara den flyktingström på en miljon människor som tagit sig in i EU över Medelhavet, om man delade dessa människor mellan sig. En människa till på en ö där det bor femhundra människor är inte ett problem i dag lika lite som i augusti. Men nu hjälps vi inte åt. De flesta länder gör allt för att slippa ta ansvar. Därför tvingas den svenska regeringen att göra saker man inte vill.

Stängda gränser är inget vi vill ha. Det är i ett försök att få danskarna att ta sitt ansvar som den svenska regeringen inför regler som ställer till det för både danskar och svenskar i Öresundsregionen.

Hur har då de stramare reglerna påverkat läget? Klart är att antalet flyktingar minskat kraftigt. Från 40000 i månaden ner till 10-12000. I årstakt är vi för 2015 ändå uppe vid Migrationsverkets prognos på 160000 asylsökande. För 2016 ligger prognosen på 100000 till 170000. Den högre siffran nås om decembers genomsnitt på cirka 3000 per vecka inte minskar ytterligare.

Sant är att regeringen snart inte kan göra mer. För de flesta av de många som nu oroas över flyktingströmmens storlek inser att asylrätten inte får kränkas. Det enda som återstår om inget annat hjälper är nog att återkomma med tanken på ID-kontroller på Öresundsbron. Lite märkligt är det ju att denna pulsåder undantas medan kollektivtrafiken drabbas. Färjerederierna i Helsingör har en poäng här. Men så kan det gå när en regering inte har tillräckligt med egna mandat i riksdagen.

Med lite tur lyckas regeringen få till en omfördelning av flyktingar till andra EU-länder. Med ännu större tur har vi snart en vapenvila i Syrien som gör att många kommer att vilja återvända hem.

Å andra sidan har vi redan tur i förhållande till de flyktingar som nu söker vår hjälp. De har lämnat allt, medan vi lever på som vanligt.

Sverige har därtill visat en enorm förmåga att anpassa sig. Till det ska vi tacka tusentals volontärer som öppnat sitt hjärta. Vi ska därtill tacka många anställda i både stat, kommuner och privat omsorg som gjort många extra arbetstimmar för att se till att flyktingarna har tak över huvudet.

Vi kan debattera detaljer i vad som nu görs. Men vi kan samtidigt glädjas över att vi har en regering och en riksdag full av människor som värnar asylrätten och mångfalden. Nyfascisterna i SD gör allt svårare. Men vi ska värna ett Sverige där vi inte gör skillnad på folk och folk efter ursprung. I Sverige är alla lika mycket värda.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel