Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till höjd moms på biobiljetter

Annons

Regeringen tvingar biograferna att höja priset på biljetterna då man höjer biomomsen från 6 procent till 25 procent. Anledningen till detta säger man, är att man vill skapa en statlig filmpolitik. Hur denna nya politik ska se ut vet vi ännu ingenting om annat än att konsumenterna drabbas av stora prishöjningar.

Film är en kreativ näring och som kan skapa många viktiga arbetstillfällen nu och i framtiden. Svensk film och svenska skådespelare är starka varumärken som bidrar till en positiv bild av Sverige, vilket är viktigt för ett litet och exportberoende land. Film är också en konstform och en lika viktig kulturyttring som bl.a. musiken och litteraturen.

För att visa den film som produceras finns ett antal visningsfönster. Biograferna är det stora och traditionella sättet att njuta film på. Alliansregeringen satsade medel på att göra det möjligt att digitalisera biografer över hela landet. Detta innebar också att operor och konserter nu kan ses på andra platser än i storstäderna, kulturen har blivit mer tillgänglig. När digitaliseringsstödet infördes var 17 % av landets biografer digitaliserade, idag är det 97 %, så gott som alla biografer.

Vi måste värna biografernas överlevnadsförutsättningar. Nödrop kommer från många håll såväl från Gullspång i Skaraborg som från aktörer i Hälsingland och Dalarna, som menar att de är oroliga för vad den kommande momshöjningen kommer innebära. För de drygt 500 biografer som inte betalar den biografavgift som nu slopas, innebär detta en momshöjning på 19 procent. Detta resulterar i dels höjda biljettpriser, men också i slutändan att flertalet biografer inte kan finnas kvar. Detta i en tid då mindre biografer redan har det tufft ekonomiskt.

Regeringen har aviserat att man kommer införa kompensation för den höjda momsen. Dock är det oklart hur stödet kommer att fördelas, vilket skapar stor osäkerhet inom biografnäringen. Vid ett seminarium hos Svenska Filminstitutet i september, liknades regeringens biografstöd som en modern form av det romerska uttrycket bröd och skådespel, när biografaktörer kommenterade regeringens förslag. Som att ge biografägarna ett tillskott så håller de sig lugna och nöjda och inte protesterar. Att höja momsen och sedan kompensera tillbaka är ett mycket märklig agerande. Framför allt när kompensationen kommer tas bort efter ett par år.

Allianspartierna i Kulturutskottet är tydliga om att vi säger nej till en aviserad momshöjning på biografer. För oss är filmen en kulturform likt alla andra och ska behandlas därefter. Att ge biografer en högre moms slår hårt mot biobesökare särskilt för barnfamiljer, inte minst dem med små ekonomiska marginaler, som nu får det dyrare att gå på bio.

I slutet av september undertecknade flertalet film- och biografaktörer ett upprop mot regeringens budget, som enligt dem ger betydligt mindre pengar än tidigare, samt att man går vidare med den av remissinstanserna hårt kritiserade momshöjningen på biobesök. Istället för att utveckla svensk film har regeringen försatt svensk film i en situation av djup osäkerhet. Det är beklagligt!

Cecilia Magnusson (M)

Ledamot Kulturutskottet

Eva Lohman (M)

Riksdagsledamot Västernorrlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel