Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nelin efter succédebuten i världscupen: "Helt sjukt kul"

Jesper Nelin darrade inte det minsta i sin världscupdebut. 23-åringen stod pall i de svåra förhållandena och körde in på 16:e plats i lördagens sprint.
– Helt sjukt kul, sa Östersundsåkaren och log med hela ansiktet.

Med en bakgrund som längdåkare så spås Boråskillen en lovande framtid inom skidskyttet. Han gick skidgymnasiet i Torsby som längdåkare och började testa skidskytte först för tre år sedan. Men Jesper Nelin har haft en stark utveckling, inte minst det senaste året.

– Han har visat i träning med landslaget och SM rullskidor i somras att han har en hög kapacitet. Nu ser ni varför jag pratat så gott om honom, säger svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Läs också: Ferry om Nelin: "Han påminner om mig"

Men att det skulle gå så bra redan i lördagens debut i världscupen hade knappt Wolfgang Pichler vågat tro på. Framför allt inte Jesper Nelin själv.

– Det har gått bra i träningen i sommar, men jag trodde inte att det skulle komma redan nu, utan att jag skulle få vänta något år. Målet var ju topp 60 så att jag fick åka även söndagens jaktstart, säger Jesper Nelin.

Wolfgang Pichler matchade honom hårt på slutet.

– Han skrek att jag hade chansen på topp 10, men jag var rejält trött och kände att jag inte skulle räcka ända dit.

Träningen i höst har dock inte varit perfekt. Problem med ryggen gjorde att Jesper Nelin inte kunde åka skejt och i stället körde mycket cykel under september och oktober. Något som gör att Wolggang Pichler också tror på en positiv utveckling i åkningen för Jesper Nelin under säsongen.

– Han kommer vara starkare i januari, säger Wolfgang Pichler.

Läs också: Nelin spänd och förväntansfull inför världscupdebuten

Det var också på skjutvallen som Jesper Nelin bäddade för succén. Det var bitvis väldigt blåsigt på vallen i Östersund och många rutinerade skidskyttar bommade rejält. Att då relativt oerfarne Jesper Nelin skulle slå till var väldigt överraskande.

– Jag insåg att jag hade chansen om jag skulle skjuta bra, säger Jesper Nelin, som startade sent och såg att många bommade mycket.

Nu sköt Jesper Nelin fyra träff i både liggande och stående innan det blev en bom i sista skottet på båda skjutningarna.

– Det var mycket slarv i sista skotten. Framför allt i stå började tankarna komma också efter fyra träff, säger Jesper Nelin, som ändå var bland de bästa på vallen och förstås var mycket nöjd med 16:e plats i sitt första världscuplopp.

Den imponerade debuten gjorde att olympiske mästaren Björn Ferry, nu expert i SVT, jämförde med sig själv och såg likheter i Jesper Nelin.

– Det bådar ju gott, hoppas man kan gå i hans fotspår, säger Jesper Nelin själv.

Även Wolfgang Pichler ser likheterna, men med en rolig skillnad:

– Jesper har inte så mycket träning än, det finns likheter, men jag tycker att han har bättre potential än Ferry.

Jesper Nelins prestation bäddade också för ett bra läge i söndagens jaktstart. Där får han gå ut strax framför namn som Simon Eder, Michal Slesingr och Tarjei Bö.

Läs mer: Besviken Femling letar efter formen