Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervöst på Valmet inför prestigeordern från Östrand

– Det har varit väldigt nervöst, och en hård anspänning, säger Stefan Mattsson, affärsområdeschef på Valmet.
Ordern från Östrand var viktig på flera sätt.

Annons

När beskedet från SCA kom var lättnaden på Valmet stor.

Dels handlar det om mycket pengar och jobb, och dels är detta en prestigeorder av stora mått. Den kommer ju från "grannen".

– Vi får inte förlora en sådan möjlighet. Hade vi gjort det så hade jag personligen mått dåligt väldigt länge, säger Mikael Gustafsson, Valmets säljkoordinator för affären.

När SCA investerade i en ny sodapanna för tio år sedan gick beställningen till den österrikiska Andritz.

Det sved förstås i Sundsbruk, en gång ägt av SCA.

Nu lämnade Valmet offerter på hela den "nya" fabriken, och fick hälften.

– Vi har levererat mycket utrustning till SCA genom åren och har länge haft ett nära samarbete med dem, påpekar Mikael Gustafsson.

Men man har också jobbat hårt för att kunna lämna bra offerter. Det senaste halvåret har ett 50-tal personer jobbat heltid med projektet Östrand.

– Det gäller många frågor, som miljö, energiprestanda, driftekonomi, förutom själva produktkvaliteten. Att vi får leverera den nya fiberlinjen tror vi beror på att vårt paket ger den bästa totalekonomin. Vår processlösning har fokus på hållbarhet med energioptimering, låg vattenförbrukning och den ger mer massa per kubikmeter ved, säger Stefan Mattsson.