Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Netanyahu kvar som ledare i Likud

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vann primärvalet som hans högerparti Likud arrangerat. Därmed sitter han kvar som partiledare och har även passerat ett hinder för att kunna bli vald till premiärminister en fjärde gång.

Opinionsmätningar visar att Likud ligger strax bakom center-vänsterpartiet Labour inför nyvalet till knesset i mars. Samtidigt tyder undersökningarna på att Netanyahu har störst möjligheter att kunna samla tillräckligt många allierade, och därmed kunna bilda en regeringskoalition.

Netanyahus ende utmanare, förre biträdande försvarsministern Danny Danon, förklarade sig besegrad strax efter det att röstningen i primärvalet avslutades.

Baserat på resultaten vi ser nu, har premiärminister Benjamin Netanyahu vunnit valet, säger Danon, som fick sparken ur regeringen i juli efter att offentligt ha kritiserat premiärministerns hantering av sommarens krig i Gaza.

Nu lovar Danon att arbeta tillsammans med Netanyahu för en valseger i mars.

Över hälften av kring 96 000 röstberättigade medlemmar i Likud deltog i valet som hölls på 600 platser i Israel och de ockuperade områdena.