Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nextjet får fortsatt tillstånd att bedriva flygtrafik – ekonomin har säkrats

Artikel 1 av 1
Nextjets ekonomi
Visa alla artiklar

Transportstyrelsen har utfärdat en permanent operativ licens för Nextjet AB. Det innebär att bolaget kan fortsätta bedriva trafik efter den 17 november.

Den 17 augusti återkallade Transportstyrelsen Nextjets operativa licens. Bolaget gavs möjlighet att lösa den ekonomiska situation man befunnit sig i. Ö-vik och Höga Kusten Airport riskerade att bli utan flygtrafik den 17 november, men den ekonomiska lösningen innebär att bolaget kan fortsätta som vanligt.

Läs mer här: Ö-vik och Höga Kusten Airport får vänta på besked om Nextjet

– Vi har gjort precis det vi sade att vi skulle göra, och myndigheten har bekräftat det genom att utfärda en permanent licens. Med ägarbasen och ekonomin säkrade kan vi nu ha fullt fokus på att utveckla Nextjets trafik, säger vd Magnus Ivarsson i ett pressmeddelande.

En viktig del av de åtgärder som genomförts är en nyemission, där fyra ägare vardera tillfört bolaget 10 miljoner kronor i aktiekapital, totalt alltså 40 miljoner. Två av ägarna är åländska, Air Åland och Alandia Air, och två österbottniska, Solving och Herrfors.

En flygplansförsäljning är också aktuell.

Bokningsingången för Nextjet har hållit i sig och stödet i marknaden har varit stort, trots oklarheten med licensen, vilket ger goda utsikter för en stark avslutning på året, skriver Nextjet i pressmeddelandet.

– Med de nya ägarna tillförs inte bara kapital, utan även ny viktig kompetens. Det finns ett uppenbart behov av ett flygbolag som arbetar som Nextjet, och med den nya ägarbasen har vi utmärkta förutsättningar att framöver bli en allt starkare aktör på den nordiska flygmarknaden, säger Magnus Ivarsson.

Alla kunder som har en bokad resa efter den 17 november reser precis som planerat med Nextjet enligt sin bokning.

– Vi gör den samlade bedömningen att Nextjet har vidtagit tillräckliga åtgärder för att föra bolaget ur en besvärlig ekonomisk situation. Vi bedömer att bolaget nu har den ekonomiska stabilitet som krävs för att vi ska kunna fatta beslut om en operativ licens som gäller tills vidare, säger Simon Posluk, enhetschef på Sjö- och luftfartsavdelningen i ett pressmeddelande från Transportstyrelsen..