Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsbon och NHL-stjärnan Alexander Steen om Stanley Cup-succén: "Byggda för långa matchserier"

/
  • Alexander Steen och hans St. Louis är i semifinal. Nu är Steen på väg mot sin största framgång i Stanley Cup i NHL-karriären.

Sju matcher mot Chicago följdes upp med sju nya matcher mot Dallas.
Nu väntar semifinal i Stanley Cup för Sundsvallsbon Alexander Steen och hans St. Louis Blues, mot San Jose.
– Vi är byggda för långa matchserier, säger St. Louis-forwarden.

Annons

LÄS MER: Första nyförvärvet klart för Sundsvall Hockey – poängstark forward återvänder

En stark grundserie i NHL följt av respass tidigt i Stanley Cup-slutspelet är något som blivit lite av en sanning i folkmun när det gäller St. Louis Blues.

Fram till i år alltså. Via två stentuffa matchserier mot Chicago Blackhawks respektive Dallas Stars är Blues framme i semifinal.

– Vi har mött riktigt tufft motstånd, först Chicago som vann i fjol och sen Dallas som tog flest poäng i grundserien. Men det blir ju så eftersom man först måste spela sig ur sin division, säger Alexander Steen.

Med starka lag som Dallas, Chicago och St. Louis i samma division, Central division, var förutsättningarna alltså tuffa – bara ett lag kunde ta sig vidare till semifinal. Att det sedan krävdes sju matcher i båda rundorna – och att St. Louis gick segrande ur de bägge striderna är dock inget som förvånar Steen.

– Man har alltid fokus på den enskilda matchen men innan varje serie börjar så vet vi att vi är tunga över sju matcher. Vi har en väldig djup i laget där alla bidrar och vet och har accepterat sina roller, säger han.

Vi når Steen på lördagseftermiddagen i St. Louis och natten mot måndagen svensk tid börjar nästa matchserie, semifinalserien eller konferensfinalen mot San Jose Sharks.

Han och de övriga i laget har haft en förberedande träning inför nästa stora uppgift. Trots maximala 14 matcher i slutspelet menar han att laget är redo.

– Vi är byggda för det här. Återigen är det vår bredd som talar för oss. Vi var lediga dagen efter sista matchen mot Dallas och i stort sett lediga dagen därpå. Nu är det fullt fokus på San Jose, vi börjar ju med två hemmamatcher och vill få en bra start.

Ett San Jose, som har en liknande historik som St. Louis: I toppen i NHL:s grundserie men sen inte riktigt fått ihop det till slutspelet. Även på isen finns likheter och Steen förväntar sig en annan typ av ishockey jämfört med de två tidigare matchserierna.

– Både Chicago och Dallas är lite yngre lag som är mer skridskostarka medan San Jose, precis som oss, har ett mer erfaret lag. De är inte lika kvicka i fötterna men har i stället mer fart på pucken.

LÄS MER: Östersund fick nej – Gradin valde Sundsvall

Vad tror du blir avgörande mot San Jose?

– Vår bredd och målvaktsspelet. Alla har verkligen accepterat sina roller och vi har två riktigt bra målvakter. Jag är väldigt imponerad över hur vi beter oss, om vi bara fortsätter att jobba med bredden i truppen och fördela speltiden så tror jag att vi har bra chanser. Det kommer att bli en kamp och en otroligt rolig matchserie. Det är en grym möjlighet som ligger framför oss. 

Är det något du kan peka på som mot för tidigare gjort att ni i år lyckats så här långt?

– Jag brukar inte jämföra så mycket utan vill hellre trycka på det vi gör i dag. Och vi spelar väldigt sammansvetsat samtidigt som vi gick igenom några tuffa skadeperioder i vintras, men vi trummade ändå på och tog poäng.

San Jose Sharks väntar för St. Louis Blues och Alexander Steen, 32-åringen som just nu är mitt uppe i sin karriärs höjdpunkt i NHL med en semifinal. Hittills. En final hägrar och någon risk för mättnad finns inte. Hockeytempen är hög och två matcher hemma i Scottrade Center inför fullsatta hus väntar.

– Det är väldigt hög atmosfär och folk är entusiastiska, det märks tydligt om man exempelvis går ut och käkar. Jag tror alla väntar på att det bara ska dra igång igen nu, säger Alexander Steen innan han avslutar.

– Det är ett annat fokus nu där allt handlar om nästa match och att försöka vila däremellan. Men sen kommer jag tillbaka till Norrland, till Örnsköldsvik och Sundsvall, i slutet av sommaren.

LÄS MER: Steen gav en hjälpande hand på sommarhockeyskolan

Mer läsning

Annons