Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni säger att ni är liberaler men agerar inte så

Den krönika Persson vänder sig emot handlar om skillnaden mellan retorik och praktik: jag anklagade aldrig Fp för att ha slutat säga att de är liberaler. Med Lars Perssons sätt att argumentera är det lätt att visa att Stalins Sovjet var ett paradis på jorden.

Folkpartiet i allmänhet och Jan Björklund i synnerhet driver en politik som har allt mindre med liberalism att göra. Hur sedan partiet beskriver sig självt är mindre intressant. Fp-ledaren och skolministerns tal om ordning och reda i skolan är till exempel klassiska konservativa värderingar. FRA lagen är ett annat exempel på hur Fp avlägsnat sig från liberalismen.

Ledande folkpartister har gjort en rad främlingsfientlighet utspel på senare år. Man vill förbjuda huvudduk och arabiska i skolan. Man vill ha stopp för religiösa friskolor. Man skickar gärna fram svenskar med utländsk bakgrund med de obehagligaste förslagen. Nuvarande integrationsministern, Nyamko Saboni, blev känd genom att föreslå obligatorisk gynekologisk undersökning av alla invandrarflickor i syfte att kontrollera så att deras föräldrar inte könsstympat dem. Man kan tycka att alla dessa förslag är jättebra men det är inte liberala förslag.

Avsaknaden på liberalism i Folkpartiet är särskilt slående när det handlar om invandrare. Det finns ju inga folkpartister som till exempel föreslår att medelålders svenska män borde skickas på en obligatorisk tjocktarmsundersökning. Det vore annars mer befogat, då fler män torde riskera cancer än det är flickor som riskerar att könsstympas. Men det skulle uppfattas som kränkande av en viktig väljargrupp. Att prata om tvång och förbud när det gäller invandrare kan dock ge röster. I likhet med andra högerextrema auktoritära partier målar folkpartister allt mer upp hot och problem som bara finns i deras egna huvuden. Ett av de mer bisarra exemplen på de låtsasproblem Fp gärna fixar åt oss är motionen om att förbjuda tidelag (sex med djur).

Ingen har gjort så mycket för att förtala den svenska skolan som Jan Björklund, och hans botemedel mot de påhittade problemen strider dessutom mot vad en överväldigande majoritet av utbildningsexperter anser är god pedagogik. Den riktiga liberalismen har sina rötter i upplysningen. Riktiga liberaler skulle aldrig avfärda vetenskapen. Precis som muslimska fundamentalister inte har något med islam att göra, har den fundamentalistiska liberalism som tagit över Folkpartiet inget med liberalism att göra.

Pierre Gilly