Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ni skändar vår yrkesroll"

Annons

I söndags kväll klev jag av mitt arbetspass, 2x11,5 timmar som jag med glädje arbetar, som jag har röstat fram gemensamt med mina kolleger och som vi på ett demokratiskt vis kommit överens om och noga övervägt tillsammans under våra senaste fem arbetsplatsträffar.

Vi har planerat och strukturerat upp ett schema för att det på bästa sätt ska passa oss på Almedalen både personalmässigt, våningsmässigt och tyvärr utifrån den löjligt lilla budget vi har att röra oss med.

I dag efter två dagar ledigt, då jag har haft tid för återhämtning, så har jag mottagit på min mail att vårt framröstade schema ej gick igenom, ”det var blankt nej”.

Vilket enormt nederlag för ett helt arbetslag att få denna tråkiga nyhet då vi arbetar oss igenom usla förhållanden där vi ska anpassa vårt yrke och vår kunskap till en ytterst liten budget och ofantligt många lagar, ramlagar och ständiga riktlinjer om hur vi ska sköta vårt arbete på det mest korrekta sättet. Hur kan man kräva av en sådan stor yrkesroll att vi ska kunna bedriva verksamheter och vård på ett fungerande sätt när ni ger oss trasiga verktyg och indragna verktyg och indragna kolleger? Vi ska bedriva vård och omsorg på en nivå som inte är möjlig i dagens läge och där vi inte ens får chansen att bestämma våra egna arbetsförhållanden eller tider.

Läs också: "Tufft för nattpersonal på Skottsundsbacken"

Det är ni som skapar sjukdom och långtidssjukskrivningar och inte vi arbetstagare.

Det är arbetsgivaren som stänger sina öron och inte lyssnar på våra trötta röster som vi ständigt försöker få hörda.

Vi är människor av olika slag som har valt ett yrke, som tyvärr inte kom med en rätt att få sin röst hörd eller yrkesmässig stolthet på grund av våra politiker.

Ni skändar vår yrkesroll som vi förgäves kämpar för att bibehålla med både motgångar från er och vårt eget fackförbund.

I socialtjänstens värdegrund står det bland annat om att man ska låta den äldre leva sitt liv utifrån dennes identitet och personlighet och att vi som personal ska ha respekt för människans självbestämmande och integritet.

Hur ska detta kunna följas upp, hur ska vi kunna leva upp till den standard inom vården som ni kräver av oss med en bemanning som är under all kritik då vi ständigt går kort om folk.

Vi kämpar oss igenom dagarna där jag som undersköterska ska trösta er mamma/pappa, städa deras lägenhet, göra deras måltider aptitliga för både ögon och mage, jag ska vårda deras yttre och inre på ett ödmjukt och respektfullt sätt och jag ska trösta er som anhöriga som ser att vi går på knäna och försöker vårt bästa för att just era nära ska få det finaste och det mest betydelsefulla slutet på deras resa.

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta brev som en protest mot er som sitter på kommunens piedestaler och riktar era pekpinnar ner mot oss fotsoldater.

Utan oss skulle ni vara ingenting och er vård av anhöriga skulle vara obefintlig.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Personalen på Almedalens äldreboende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel