Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni skulle se era barn i skolan

Vill vi att våra barn ska bli idioter?

Annons

Såklart vi inte vill. Men då måste jag nog meddela att det är de redan. I alla fall under skoltid. Jag är rätt säker på att ifall man filmade en av barnens skoldagar så skulle du bli rätt chockad.

Speciellt över sitt eget barn.

Man kan inte föreställa sig sitt barn vara hänsynslös. Man kan inte se sitt barn kalla fröken för "Jävla kärring" och man kan inte se sitt barn pilla in bajs i lysknappen på toaletten.

Läs också: Chatrine "Därför skrev jag insändaren".

Läs också: Mikael: "Jag håller inte med Chatrine".

Läs också: Så säger skolprofilerna om omtalad insändare.

Läs också: Bohlin: "Lärare ska undervisa, inte uppfostra"

Men det ska ju skolan lära dem, eller hur – att vara hygglomänniskor? Det är skolans uppgift att fixa det där hygglobeteendet.

Skolan ska lära ditt barn hur man klär sig en kall vinterdag, att man inte spottar på andra, att fuck-you-fingret inte är ett fint finger, att man inte kastar sten på lokalvårdaren, att Sverige har en knivlag, att droger är dåligt, att man hälsar på varandra när man möts, att man svarar vid tilltal, att man är rädda om varandra, att man ska vara rädda om naturen, att man inte tar andras saker, att man inte har sönder andras saker, att det inte spelar någon roll hur någon ser ut, att alla inte äger ett par skridskor, att handfatet inte är en urinoar, att retas är dumt, att slåss ännu dummare, att man ska lyssna på varandra och att fröken bestämmer. Just ja, sedan ska skolan se till att alla klarar kunskapskraven också.

Ringer en fröken och klagar på ditt barn, då klagar du tillbaka. Inte ditt ansvar, ju – det är skolans!

Om du, som förälder, var en månad i skolmiljö, då skulle du ändra uppfattning om väldigt mycket. För det första skulle du bli medveten om att ditt barn, även grannens barn, visar sig ha en sida du aldrig tidigare sett. För det andra skulle du se en lärare som en hjälte, en Captain America. Eller kanske hellre, en Kapten Sverige.

Att våra barn blir totalt gruppmosade och idioter för att resurser och tid inte räcker till är inte lärarnas fel. Det är dags att sluta beklaga sig så förbannat över dem. Vi borde stå på deras sida och hellre beklaga oss över de som bestämmer. Framför allt borde vi beklaga oss över oss själva, att vi inte ställt högre krav på våra egna ungar och inte lärt dem ta konsekvenserna av sin handling. Vi borde, ja.

Istället fortsätter vi dalta med våra barn och peka fulfinger till lärarna:

Herregud, det krävs väl bara sunt förnuft för att klara av en klass i årskurs tre, säger vi och glömmer bort att vårt eget barn lämnade både förnuftet och empatin hemma i hallen i morse.

Så avslutningsvis, från en förälder till en annan, vill jag ge ett konstaterande och ställa en liten fråga: Lärarna sliter sitt hår för att ditt barn ska få både en akademisk- och en social kompetens.

Vad gör du?

/C

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons