Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni vet inte hur det känns …

Jag tänkte berätta om något som jag tycker är allvarligt och väldigt viktigt.

Vet ni hur det känns att se sina föräldrar dö? Vet ni hur det känns att sitta i en liten gummibåt och veta att du snart ska dö? Nej, det vet du inte – men det vet de.

Krig är aldrig bra, krig har inga vinnare, bara förlorare. Folk som tycker olika är en gåta, men krig är inte svaret. Ni vet nog vad jag menar – det som hände i Paris var hemskt, men så har det varit i Syrien i många år nu. Kriget måste ta slut och vi måste hjälpa flyktingarna.

Jag kan inte förstå mig på de människor som inte vill ha hit flyktingarna. Det är inte deras fel att de måste fly, de gör det för att de inte ska dö. Vissa väljer att stanna kvar, men dem kan det vara kört för och de som är på flykt lever farligt. Trots det finns det många som inte vill ha hit flyktingarna och som säger ”hur kan det vara så illa när de har mobiltelefoner?”. Flyktingarna kanske levde som vi innan kriget och inte alls var så fattiga, och det första man kanske tar med sig förutom sin familj är nog sin mobiltelefon. Det skulle vi nog också ha gjort. Vi kan faktiskt lära oss av varandras kulturer istället för att tycka att det är dåligt att vi är olika.

Vet ni ens vad de går igenom? De som väljer att fly från sina hem riskerar att dö på flykten. De har inget annat val än att sätta sig i små gummibåtar som ofta sjunker. Om de ändå lyckas överleva och ta sig ända hit till Sverige, så måste vi vara snälla mot dem efter allt de gått igenom. Det är också väldigt få av alla flyktingar som lyckas komma hit till Sverige.

Vissa har fördomar om flyktingarna och tror att de är som terroristerna i IS, fast de egentligen flyr från IS och inte med IS. Om en flykting eller invandrare gör något brottsligt här i Sverige så gör de med fördomar en jättestor sak av det, men om en svensk gör samma sak så bryr de sig inte lika mycket. Man kan undra varför.

Kriget måste ta slut! Jag hatar krig, jag tror ni vet hur det känns. Men ni vet nog inte hur det känns att vara i krig.

Elin O’Nils, klass 5B Skönsmons skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel