Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niklas Mattsson åker topptävling för första gången

Sex svenskar är inbjudna till att tävla i en av världens största slopestyle- och snowboardtävlingar i Breckenridge, USA den kommande helgen. Det är lätt att förstå att en placering i Dew Tour är hett eftertraktad.

Niklas Mattsson från Sundsvall, Sven Thorgren från Sollentuna, Emma Dalström från Torsby, Oscar Wester från Stockholm och så två åkare med stark Årekänning: Östersundssonen Jesper Tjäder och Henrik Harlaut, är i Mammoth för att värma upp inför tävlingarna. Kvalet startar redan under onsdagen för damerna och tävlingarna går över hela helgen.

– Vi kommer till Dew Tour med underbar stämning i gruppen! Alla åkarna är trygga och peppade och har full kapacitet inför tävlingarna. Coursen är något mindre än tidigare år vilket är bra om det driver in snöfall. Det innebär också att högre tekniska hopp kan få stå i skuggan av mer avancerad railåkning. Överlag är det en bra bana som åkarna trivs bra i, säger Patric Nyberg på skidförbundets hemsida.

Breckenride bjuder på rejält vintrigt väder och på start står Jerringprisnominerade Emma Dahlström, som kom tvåa i förra årets Dew Tour.

– Först och främst har jag som förhoppning att jag vill försöka att ställa ner ett åk under onsdagens kval, som ger mig en plats till finalen, 6 av 16 går vidare. Jag har jobbat med ett tekniskt rail-åk och hoppas att jag kan få till mina hopp bra och stilrent. Om jag går vidare till final så har jag lite planer på att dra till med några nya trick som jag inte gjort på tävling innan, säger hon på hemsidan.

För snowboardåkarna Sven Thorgren och Niklas Mattsson har det varit långa resor på schemat i inledningen av säsongen. Den gångna helgen var de i Peking där Thorgren slutade trea och Mattsson åtta.

– Jag tycker oftast att det är lite roligare med slopestyle, så det ska bli kul med säsongens första stora tävling. Formen känns helt okej, jag har lagt lite extra krut på rails under hösten så jag hoppas att det kommer att löna sig, säger Thorgren.

Niklas Mattsson är för första gången inbjuden till Dew Tour och han var inte riktigt nöjd med inkörningen av banan.

– Det är verkligen kul att få vara med, men första träningsdagen var väl inte den bästa. Coursen var inte den bästa, men vi åkare har gett feedback och hoppas på justeringar som ska göra den bättre, säger han.

Här är tävlingsschemat för veckan: (alla tävlingar utom onsdagens kval sänds via stream på dewtour.com)

onsdag: Kval damer freeskiing (sänds ej)

torsdag 18.00: Kval herrar freeskiing

fredag 20.15: Kval herrar snowboard

lördag 17.00: Final damer freeskiing – 6 i finalen

söndag 19.00: Final herrar freeskiing – 12 i finalen

söndag 21.45: Final herrar snowboard – 12 i finalen

Läs också:

Skidguiden: se all information och TV-tider inför helgens världscuper

Mattsson om snowboardtävlingen i fågelboet: "Blir galet hög nivå"