Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niklas Säwén ny ordförande i S: "Väldigt glad över förtroendet"

Det blir Niklas Säwén som tar över som ordförande i arbetarekommunen efter att Roger Johansson avsagt sig sin post. Det beslutades vid årsmötet på lördagen.

Efter utfrågningen för en månad sedan har kommunens medlemmar i Sundsvalls Socialdemokratiska arbetarekommun sagt sitt. Niklas Säwén blir partiets nye ordförande i Sundsvall. Den andra kandidaten, Hans Backlund, får nöja sig med en plats som ledamot i styrelsen.

Läs också: Kandidater till ordförandeposten i arbetarekommunen utfrågas

– Det känns jättehedrande, spännande och kul. Jag är väldigt glad över förtroendet att få möjlighet att leda partiet lokalt. Utfrågningen var ett bra arrangemang och ett nytt grepp från partiet i ett internt val. Tidigare har vi till exempel gjort det vid riksdagslistan. Det är kul att fler är intresserade av ett sådant uppdrag och det fanns stöd från medlemmarna för oss båda, säger Säwén till ST.

Läs också: Här är Sundsvalls nya maktelit

Han efterträder därmed Roger Johansson, som efter åtta år på ordförandeposten och totalt 25 år i styrelsen valde att kliva av sitt uppdrag. Men trots sina 23 år har Niklas Säwén redan varit politiskt aktiv i tio år.

– Roger har suttit i styrelsen längre än jag levt, så det är så klart hedrande att ta över efter honom. Jag tror att det är bra med unga företrädare, och jag tror att det gör att fler unga i landet ser att det går att vara ung och ledare. Sedan får man ju säga att Socialdemokraterna är modiga som väljer en så pass ung ordförande.

Läs också: Roger Johansson avgår som ordförande i Sundsvall

Roger Johansson lämnar med varm hand över ordförandeklubban till den yngre förmågan.

– Jag är tacksam för förtroendet att ha fått leda partiet under dessa åtta år. Det har varit händelserika år där vi både har haft makten i kommunen, tappat den och kommit tillbaka igen med ett starkt valresultat i ryggen. När jag nu kliver av känns det väldigt tryggt att kunna lämna över ordförandeskapet till Niklas, säger Roger Johansson i ett pressmeddelande.

Niklas Säwén har i dag elva politiska uppdrag i kommunen, bland annat som gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. Han kommer att sitta kvar i fullmäktige men är osäker på hur många av de andra posterna han kommer sitta kvar på.

– Mötet var ju i dag så det har jag inte riktigt klart för mig. Vi får se hur vi lägger upp det. Men min huvudprioritet är ordförandeskapet och att stärka förtroendet för partiet. Nu ska vi försöka vända det trassliga opinionsläget nationellt. Och vi ser att fundamentala delar av vår svenska modell, som lönebildningen, är hotad, säger han.