Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio av tio poliser har funderat på att sluta i region nord – ilskan stor efter omorganisationen

Poliser söker sig bort från yrket samtidigt som behovet av poliser aldrig varit större.
Låga löner och dåliga arbetsförhållanden är två orsaker.
Men den stora omorganisationen spelar också stor roll.

Hans Mellberg är vice ordförande för Polisförbundet i länet och hade förhoppningar på att omorganisationen skulle bli bra, han såg den som nödvändig. Men det blev inte så bra som han och förbundet hade hoppats.

Hela region norr, 52 procent av landets yta, ska ha en regionledningscentral i Umeå som styr polisens arbete och en poliskommunikationscentral med placering i Boden som tar emot anmälningar.

– Farhågan är att vi kommer ännu längre bort från medborgarna. Och vi tappar person- och lokalkännedom, det betyder ganska mycket i arbetet. Jag tror inte att allmänheten lättare kommer att få kontakt med oss.

Han känner också oro för att en nationell mall ska styra vilka brott som polisen ska åka ut på. Blir Stockholm norm kommer mycket av vardagsbrotten att bortprioriteras även här.

En avsikt med att 21 polisdistrikt skulle bli ett enda var just att polisen skulle komma närmare allmänheten.

– Vi har inte sett så mycket av det hittills.

Med flyktingströmmar och höjt terrorhot är läget inom polisen mycket ansträngt.

– Det är ett massivt missnöje i länet och Sverige som helhet. Vår ordförande har sagt att ledningen inte kan räkna med att vi gör det lilla extra längre.

Då syftar han på att ställa upp och jobba jul, helger och övertid i alla lägen för att det ska fungera.

Mycket av reaktionerna har kommit för att ledningen centralt inte varit intresserad av att lyssna på medarbetare och fack.

– Det känns som att omorganisationen ska sättas på plats oavsett vad som framförs.

Läs mer om ST:s polisgranskning här.

Åtta av tio poliser tycker att arbetssituationen förändrats i ganska negativ eller mycket negativ riktning i och med omorganisationen, det framgår av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Lika många uppger att de har funderat på att säga upp sig från jobbet, merparten på grund av låga löner och 42 procent beroende på omorganisationen. I region norr är det 90 procent av poliserna som funderat på att säga upp sig.

Missnöjet med löner är inte förvånande, de som varit anställda i fem till åtta år har samma löner som nyanställda. Och polislönerna i länet hör till de lägsta i landet.

Löneförhandlingarna strandade i slutet av oktober och Polisförbundet förbereder för konflikt inför att de viktigaste avtalen går ut nästa år. Kraven från facket ligger på 25 000 som ingångslön och minst 28 000 kronor efter fem års arbete.

Läs: Manifesterade mot löner och arbetsförhållanden. Och: Anmäldes av polisledningen för manifestation.

– Om de som slutar nu ska komma tillbaka måste arbetstidsavtalet för dem som jobbar treskift bli bättre och lönen högre.