Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niondeklassare om gymnasievalet: "Svårt med så många val"

Snart ska tankarna vara utredda och ansökningen inskickad.
Gymnasievalet är här och lika så vemodet kring att börja något nytt.
– Det är ju omöjligt att veta nu vad jag vill göra som vuxen, säger Julia Skog, niondeklassare.

I början av februari ska första ansökningen vara inskickad. Bortsett från omval är det sedan bara väntan kvar. Väntan efter ett brev som kan göra stor skillnad.

Julia Skog, Thao Nguyen, Malin Gidlund och Max Parment går alla i nionde klass på Bergsåker skola och har nu bara ett par veckor på att bestämma sig.

– Just nu tänker jag knappt på något annat, jag bara velar fram och tillbaka på vad som blir bäst för mig, säger Julia Skog och fortsätter:

– Under de senaste åren har jag bytt spår många gånger, men nu vet jag ungefär vad jag vill gå men har inte riktigt valt vilken skola.

Bara i Sundsvall finns runt tio gymnasieskolor som alla har flertal program och inriktningar. Men sedan finns det även möjlighet att söka utanför hemstaden, som Malin Gidlund ett tag var inne på. Då var det kring att läsa klassisk musik i Falun.

– Jag tyckte inte att det kändes som ett problem att behöva flytta till en annan ort. Men jag har bestämt mig för att gå natur nu och eftersom det finns här väljer jag självklart det, säger hon.

Både Julia och Malin vet ungefär åt vilket håll de vill i inriktning men har haft svårt att bestämma sig för skola.

– Vi har inte haft någon studievägledare här på skolan förrän nu på slutet så det har varit lite svårt utan att ha någon att prata med förutom föräldrar och vänner, säger Julia Skog och Malin Gidlund fortsätter:

– Jag tror dock att jag skulle bli nöjd med båda skolorna jag väljer mellan. Men jag kommer ändå vela hela vägen till sista ansökningsdatum.

De andra två i gänget vi träffat har redan framtiden klar för sig. Max Parment ska bli polis och Thao Nguyen ska bli advokat.

– Jag har bara på senaste året fatta vad jag vill bli. Jag ska gå ekonomi och juristinriktning, säger Thao och fortsätter:

– Det är jag helt enkelt, advokat är vad jag ska bli och då passar det att läsa detta nu på gymnasiet.

Max Parment är lika bestämd, han ska läsa beteendevetenskap och nu är det bara att vänta på att få tillbaka svaret om han kommit in.

– Jag har länge drömt om att bli polis så allt jag gör nu är för att göra mig mer attraktiv för polishögskolan senare.

Hur känns det att lämna grundskolan för gymnasiet?

– Det betyder ju väldigt mycket att få ta steg mot drömmen att bli polis, men det är lite pirrigt, säger Max Parment.

– Pirrigt, men bra! Jag kommer att sakna vissa lärare jättemycket och man har många minnen kopplade till Bergsåkers skola, men det ska bli kul att få starta något nytt, säger Julia Skog.

Vad har varit svårast i valet?

– Att veta om man är på rätt spår, det är ju omöjligt att veta att det jag tycker är kul nu är vad jag vill göra som vuxen, säger Julia Skog.

– Det är svårt när det finns så många val, många av mina kompisar har ångest över valet. Jag är glad över att jag vet vad jag vill men jag tror det är viktigt att välja något som känns kul här och nu, säger Thao Nguyen.