Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niondeklassarna på Kordelia friskola i Erikslund svenska mästare i privatekonomi

Under torsdagen tillkännagav finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund att klass 9 på Kordelia friskola i Erikslund utanför Ånge har vunnit det svenska mästerskapet i privatekonomi.

Tävlingen arrangerades av Svenska Bankföreningen under årets upplaga av Money Week, som är ett initiativ som fokuserar på ungas kunskaper i privatekonomi över hela världen.

I år anordnades för första gången ett Money Quiz för elever mellan 13 och 15 år i ett 30-tal länder i Europa. Det svenska mästerskapet lockade drygt tusen högstadieelever från hela Sverige och det blev alltså årskurs 9 på Kordelia friskola som tog hem segern.

Nu får klassen utse två representanter som ska tävla i Europafinalen i privatekonomi, European Money Quiz, i Bryssel den 8 maj.

Money Week organiseras av myndigheter, organisationer och banker i mars då hundratals aktiviteter genomförs för att öka barn och ungas kunskaper i privatekonomi, men även inom matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap.

– Det är viktigt att ungdomar har goda kunskaper i privatekonomi för att fatta bra beslut om sin egen ekonomi. Många unga förstår till exempel inte riskerna med att ta snabblån och många kan också ha svårt att förstå försäkrings- och abonnemangsavtal. Därför är det viktigt med grundläggande privatekonomisk utbildning som leder till medvetna konsumenter, säger Per Bolund, i ett pressmeddelande.