Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nior hemma efter händelserik resa i Förintelsens fotspår

Nyligt hemkomna från en resa i förintelsens fotspår i Polen är de tre niondeklassarna överens om att den satt djupa avtryck.
– Nu känns det viktigt att få förmedla vad vi upplevt, säger Isabelle Berglund, Matfors skola.

Hon, Tim Antonsen och Paya Pichkah, reste tillsammans med 34 andra utvalda niondeklassare från Sundsvall och ett tiotal lärare.

Bakom resan stod Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) som har regeringens uppdrag att sprida kunskap om förintelsen. Tanken med den här resan är att de utvalda eleverna ska föra kunskapen vidare till sina klasskamrater.

Nu, när de åter är hemma, efter fem dagar i närheten av Krakow har de tre 15-åringarna lärt sig massor om förintelsen.

– Vi besökte bland annat gettoområden, koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau och även SS-soldaternas träningsläger Rabka, säger Tim Antonsen som går på Engelska skolan.

Eleverna tog starkt intryck av att besöka platserna och höra berättelser om hur nazisterna dödade människor.

– Vi besökte ett sjukhus som låg i gettot där SS-soldaterna gick in och dödade bebisar genom att slå dem i väggarna och slänga ut dem genom fönstren. Det var hemskt att höra, säger Isabelle Berglund.

– Koncentrationslägren har man ju hört talas om tidigare men till exempel gettoområdena och Rabka och allt fruktansvärt som hände där är det ju sällan man hör talas om, säger Paya Pichkah, Nivrenaskolan.

Intrycken är som sagt starka och nu jobbar Sundsvallseleverna med hur de ska förmedla kunskapen till sina klasskamrater.

– Tanken är att jag ska hålla i två lektioner, visa bilder och berätta om resan, säger Tim Antonsen.

Att det känns viktigt att berätta är alla tre överens om:

– Men jag tror inte att det fullt ut går att återge hur det kändes att vara där, säger Isabelle Berglund.

Lärare och elever som var med på resan har också tankar på att försöka få till en utställning på Kulturmagasinet i samband med Förintelsens dag den 27 januari.