Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NIU-program kan försvinna från Sundsvalls gymnasium: "Vi kan dräneras på ungdomar"

Antalet idrottsutbildningnar på Sundsvall Gymnasium kan komma att minska.
Tråkigt tycker verksamhetschefen Ann Larsson.
– Det är så viktigt för alla inom vår sfär att vi finns till, säger hon.

Det var under söndagen som Björn Swedén, som leder gymnasieutredningen där man bland annat tagit fram som förslag om att det ska krävas minst 16 sökande till ett gymnasieprogram, berättade att det kan bli aktuellt med att lägga ned gymnasieprogram och en del program som bedrivs enligt NIU.

Något beslut har däremot inte tagits, vilket Ann Larsson, som är verksamhetschef för elitidrott på Sundsvalls gymnasium regerar på.

– Det är lite olyckligt att han partar innan vi fått titta på utredningen ordentligt och det föreligger inget beslut får vår del, säger Larsson och fortsätter:

– Det är tråkigt att det har hamnat i den här positionen. Det är tråkigt att behöva motivera varför vi ska finnas till.

Alpint, basket, brottning, fotboll, handikappidrott, innebandy, judo, orientering och simning är de nio idrotter som Sundsvalls gymnasium bedriver enligt NIU.

Enligt Björn Swedén ligger de alpina utbildningarna tillsammans med orienteringen, brottningen och judon dåligt till för framtiden.

– Någonstans måste man ju satsa. Sundsvall ska ju ha bästa skolan 2021. Det alpina har vi haft i ett år, det måste få tid. Det var gigantiskt många som sökte nu, vi hade näst flest av alla skolor i Sverige, säger Ann Larsson.

Om NIU-program försvinner tror Larsson att det blir en större påverkan än att bara utbildningarna försvinner.

– Ingen satsande ungdom ska känna sig tvingad till att flytta, det är min vision. Vi är en så pass stor kommun att de här förutsättningarna borde finnas. Om vi inte har en elitverksamhet drabbas föreningarnas visioner, och det blir väldigt dyrt för dem att köpa in seniorer och kanske också för kommunen, säger hon och fortsätter:

– Vi kan dräneras på ungdomar, och då blir det dyrt. Och för de ungdomar som blir kvar blir de inte roligt.