Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobbades av GIF – nu är han i Serie A

/
  • Riccardo Gagliolo har en svensk mamma och ska göra sin första säsong i Serie A med skrällaget Carpi FC.
  • Gagliolo utsågs till Serie B:s bästa mittback av tränarna.
  • Serie A-klubbarna Atalanta och Chievo har hört av sig till Riccardo Gagliolo om en värvning. Fast när han var i kontakt med GIF Sundsvall för några somrar sedan sa klubben nej tack.
  • I Italien kallas Riccardo Gagliolo för Thor efter Chris Hemsworths filmkaraktär som han liknar.

Han är halvsvensk och debuterar i Serie A med Italiens stora skrällag.
Riccardo Gagliolo fick nej av GIF Sundsvall men hoppas på spel med svenska landslaget.
– Det är min dröm, säger han.

Annons

I en tid när mycket av fotbollen handlar pengar finns det fortfarande plats för skrällar. En av dessa var Carpi FC som nu ståtar med ett lag i Serie A trots stadens storlek med 70 000 invånare. I premiäromgången ställs de mot Sampdoria borta.

Med i laget finns den 25-årige mittbacken Riccardo Gagliolo som varit med på resan från tredjedivisionen till finrummet i Serie A. Hans mamma heter Eva Svensson och kommer från Njurunda, men har bott i Italien sedan 1987.

– Jag säger alltid att jag är halvsvensk och tycker att Sverige är ett bra land. I framtiden hoppas jag få vara mer där, säger Gagliolo via mamma Eva som agerar tolk.

Han växte upp i den liguriska orten Andora och kom efter spel i fjärdedivisionen till Carpi inför säsongen 2012-13. På slutet av säsongen skedde debuten när klubben avancerade till Serie B, där klubben aldrig tidigare varit.

– Då kände jag mig som en riktig fotbollsspelare. Så det var en dröm som gick i uppfyllelse för mig. Under första säsongen i Serie B var lagets mål att stanna kvar.

Det nederlagstippade och orutinerade laget slutade på en stabil tolfteplats då. Säsongen efter blev Carpi seriesegrare och säkrade avancemanget till Serie A med fyra matcher kvar att spela.

– Vi firade i en öppen buss som körde runt i staden. Vi har blivit idoler för hela staden eftersom klubben aldrig spelat i Serie A.

Riccardo själv stod för fem mål under säsongen och utsågs till seriens bästa mittback av tränarna. Klubbar som Atalanta och Chievo har visat intresse för Gagliolo som valt att stanna i Carpi.

– Vår starka sida är vår grupp då vi är kompisar och det ser man på planen. Jag hoppas på att spela mycket och rädda oss kvar.

Hans smeknamn är Thor och kommer från Chris Hemsworths blonde filmkaraktär med samma namn, som han liknar. Kopplingen till Sverige är tydlig och han har besökt landet flera gånger där släkten bor, bland annat morfar Torgny Svensson som spelat med Essviks AIF.

– Jag känner mig svensk och gillar den svenska mentaliteten. Jag pratar inte så bra svenska men förstår en del. Jag har bra kontakt med släkten och de kommer ofta till Italien.

Under 2012 var han senast i Sverige och han har haft kontakt med GIF Sundsvall två gånger – men då blev det nej.

– Sundsvall är en jättefin stad och har en fin arena. Jag har sett en match där men har personligen ingen kontakt med klubben. Min dröm är att få spela i det svenska landslaget.

Annons