Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobelpriset har dragits i smutsen – rädda vad som räddas kan

Förra veckan tillkännagavs vilka som fick Nobelpriset. Vad jag vill säga är att priset håller på att tappa i konkurrenskraft, priset eroderas, det har det gjort i många år. Dessutom kan jag inte förstå att priset inom de olika områdena delas som de gör, för jag förutsätter att om priset delas på tre får var och en en tredjedel av prissumman, rätta mig om jag har fel. Pristagarna blir mindre värda enligt mitt sätt att se det.

I dag när både strålkastare och blåslampor riktas mot Svenska Akademien från hela världen samtidigt och då är det ju inte Nobelpriset man tänker på i första hand utan helt andra saker. Jag antar att ni förstår vad jag menar.

Sverige får passa sig så inte någon annan kapitalstark organisation eller företag tar över nu när Svenska Akademien befinner sig i brygga.

Nu, om någonsin bör prissumman höjas rejält för jag tror inte det går att hävda att det är en enorm ynnest och kolossal framgång inom forskarvärlden att få komma till Stockholm och motta priset från kung Carl XVI Gustaf längre med allt som hänt under året. Bara att litteraturpriset uteblir är ju fiaskoartat.

Sedan att de utvalda säger sig vara chockade när akademierna ringer upp och inte litar på sin hörsel är ju av ren artighet.

Jag har alltid följt utnämningarna och varit mycket stolt över att lilla Sverige varit i rampljuset denna mörka höstvecka, men nu tycker jag allt är nedsmutsat och fult.

Sverige får passa sig så inte någon annan kapitalstark organisation eller företag tar över nu när Svenska Akademien befinner sig i brygga. Prispengarna tror jag absolut inte är något problem.

Snabba och radikala åtgärder behövs för att rädda det som är kvar av detta sjunkande skepp.

Oroad vetenskapsnörd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel