Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobelpristagaren Imre Kertész död: "Världen har förlorat en av sina mest betydande författare"

Den ungerske författaren Imre Kertész har gått bort, 86 år gammal.

Annons

– Världen har förlorat en av sina mest betydande författare, säger förläggaren Svante Weyler.

Ervin Rosenberg, som har översatt ett antal av Kertész böcker och även var nära vän med författaren, säger till TT att han inte är överraskad över dödsfallet.

– Jag är tagen, men jag vet i vilket skick han var. Vi talades vid i telefon i ett konkret ärende helt nyligen, säger Ervin Rosenberg.

Imre Kertész föddes 1929 i Budapest i en judisk familj. Som tonåring överlevde han de tyska koncentrationslägren Auschwitz och Buchenwald, vilket satte en outplånlig prägel på hans författarskap.

Kertész romandebuterade med "Mannen utan öde" som gavs ut för första gången 1975. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2002.

Ervin Rosenberg säger att Kertész haft stor betydelse för förståelsen av Förintelsen.

– Tidigare sades det att Förintelsen och Auschwitz var oförklarligt. Kertész menade och visade att det inte alls var obegripligt. Han utvecklar detta alldeles utomordentligt i "Kaddisch för ett ofött barn" (gavs ut på svenska 1996).

Svante Weyler, som varit Kertész förläggare på flera förlag, säger att hans författarskap är tidlöst.

– Tiden är en brutal recensent. Men den kommer inte att rå på Imre Kertész. Om 100 år kommer han att vara helt avgörande för att förstå 1900-talet. Med hjälp av sin litteratur har han givit nazismen och kommunismen en gestalt som gör att de kommer att bli begripliga i hela sin fasa, säger Svante Weyler.

Håkan Bravinger, författare och förläggare vid Kertesz tidigare förlag Norstedts, säger till TT att Nobelpristagarens betydelse inte kan överskattas.

– Jag skulle säga att det här är ett av de stora europeiska författarskapen och jag skulle säga att det är en av litteraturhistoriens stora vittnesförfattare. På så sätt kan man inte överskatta hans betydelse.

Han lyfter fram Imre Kertész karaktäristiska stil, som på ett unikt sätt underströk det fasansfulla i berättelsen.

– Det som gör att det är så speciellt att läsa hans böcker är att han hela tiden har en ironiserande saklighet som gör att det fruktansvärda som sker uppfattas som ännu mer fruktansvärt. Jag tror att det därför tog så lång tid innan han blev uppmärksammad som författare, för jag tror inte att man kunde förstå det när det var för nära inpå. Det behövde gå fram till slutet av 80-talet innan man förstod det, att man kunde ha den tonen.

För tio år sedan gav Imre Kertész ut självbiografin "Dossier K". I samband med att den utkom på svenska träffade han TT och sade då:

– Jag vill egentligen inte berätta mitt livs historia för någon. Det finns andra, betydligt mer underhållande teman här i världen.

Trots sina internationella framgångar – han tilldelades bland annat de tyska utmärkelserna Goethepriset och Welt-Literaturpreis – blev Kertész aldrig en folklig författare i Ungern.

– Jag har aldrig velat vara en folkets författare. Jag har aldrig trott mig ha någon speciell kontakt med folket, aldrig velat uppnå något i förhållande till dem, sade han i TT-intervjun.