Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjda tjänstemän, sämre för arbetare

Privatanställda tjänstemän är i stort sett nöjda med sina jobb. LO:s kvinnor däremot har fått en allt sämre arbetsmiljö.

En rapport från tjänstemannafacket Unionen visar att de flesta privatanställda tjänstemän tycker att jobbet de har är stimulerande och intressant, med omväxlande arbetsuppgifter. I stort sett är de mycket nöjda med jobbet.

Baksidan av myntet är stress, övertid, jobb hemma på fritiden, höga krav och för litet beslutsutrymme i arbetet. Unionen har intervjuat nära 2 000 tjänstemän i det privata näringslivet.

LO:s rapport Trender i arbetsmiljön 2007 visar att arbetsmiljön blivit sämre på hela arbetsmarknaden, men allra sämst för arbetarkvinnor inom service och handel. De har dessutom minst tillgång till företagshälsovård.

Många av LO-förbundens medlemmar står, går, lyfter, bär och drar under i stort sett hela arbetspasset.

”Hela servicebranschen bärs upp av kvinnor som har osäkra anställningsförhållanden och som arbetar kvällar, nätter och helger”, konstaterar LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist i rapporten.

Andra har hårt styrt arbete och sitter hela dagen i till exempel en kassa eller kör bil. Även ensamarbete har ökat.

LO-rapporten bygger på SCB:s arbetskraftundersökning.