Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

118 tävlar om Astrid Lindgrens pris

Annons
På onsdag avslöjas namnet på årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Bland de 118 nominerade dominerar författare med anglosaxisk och skandinavisk bakgrund. För Sverige tävlar bland andra Lennart Hellsing, Barbro Lindgren och Maria Gripe.


Det är tredje gången som litteraturpriset delas ut. Det första året delades priset mellan den österriskiska författaren Christine Nöstlinger och den amerikanske illustratören och författaren Maurice Sendak. Förra året gick priset till den brasilianska författaren Lygia Bojunga.

Syftet med priset är att "stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen" och att "stärka barns rättigheter på global nivå". I valet av Lygia Bojunga, som i sina barn- och ungdomsböcker visar stark identifikation med utsatta barn, lyckades man utmärkt med att kombinera de båda föresatserna. Frågan är om det blir lika lätt att hitta någon som uppfyller kraven i år?

Inte helt oväntat dominerar nomineringarna från de anglosaxiska och nordiska språkområdena. Sammanlagt har 36 författare och läsprojekt från Storbritannien, USA och Kanada nominerats till priset, tillsammans med 24 författare och läsprojekt från Norden. Av de sistnämnda är åtta från Sverige. Eva Eriksson, Maria Gripe, Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, paret Inger och Lasse Sandberg, Ulf Stark, Anna Clara Tidholm och Ilon Wikland har, åtminstone på papperet, chansen att vinna litteraturpriset.

Men det ska mycket till om juryn i Vimmerby på onsdag tillkännager en svensk litteraturpristagare. Det lär förmodligen ta ett antal år till innan det känns okej att premiera en författare från samma land som Astrid Lindgren.

Bland de nominerade finns ett antal internationellt sett kända barnboksförfattare. Amerikanen Lloyd Alexander som har skrivit "Krönikan om landet Prydain", den brittiske bästsäljaren Philip Pullman ("Den mörka materien"), illustratören Quentin Blake som bland annat har gjort bilderna till Roald Dahls böcker och Michelle Magorian som skrivit barnboksklassiker som "God natt Mister Tom" är alla med på nomineringslistan.

Att en gigant som JK Rowling har placerats i kategorin "läsfrämjande organisation/projekt/person" är lite förvånande och kan möjligen ses som en signal om att hennes böcker om trollkarlslärlingen Harry Potter inte har den kvalitetsstämpel som krävs för en nominering i författarkategorin. Hon får sällskap av bland andra berättarfestivalen i Ljungby, bokbussprojektet i Nicaragua och den israeliska nätsajten Dafdaf.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som internationellt lanseras under namnet Alma (Astrid Lindgren Memorial Award), instiftades av Sveriges regering 2002. Det räknas som det största internationella barn- och ungdomslitteraturpriset i världen. Prissumman är fem miljoner kronor. (PM)

Mer läsning

Annons