Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2014 var ett år av nybyggaranda

/
  • Hamnyran, som besöktes av Lars-Åke

Annons

Var det någon som kom ihåg hur det här året började i nöjesstaden Sundsvall?

För mig var det utan två stora arrangemang som hade satt Sundsvall på kartan.

Ja, det var vad vi tyckte här i stan. Eller hur?

Gatufesten fanns inte och det var osäkert hur det skulle bli med Konsertfesten efter Tjackas sjukdom.

Det jag visste var att Hamnyran, en gratisfestival, skulle fylla tomrummet efter Gatufesten. Till och med samma vecka som föregångaren. Det var fokus på mat, musik och öppenhet. Lokala dragplåster och Prideparad intog en yta som inte så många använt innan. Det var visionen av en plats i Sundsvall som innan var lite dold.

Ett annat evenemang skulle se till att stadskärnan skulle bli mer levande under tre veckor under sommaren. Sundsvall bjuder var ett lånat koncept som skulle få Sundsvallborna att bekanta sig med sin Stenstad även på vardagskvällar och det skulle sätta fart på kommersen.

Pipeline och Strand hotell gick ihop och skapade Sundsvall Block Party som koncentrerade sig på lite smalare musik. En minifestival på två dagar med både lokala akter och artister och band som är på gång.

Hur gick det då? Jag är försiktigt positiv. Det går inte att säga att något blev en succé. Jag har inga siffror att gå på, men det spelar kanske inte någon roll. Det är tufft att visa upp nya idéer och få alla med sig på en gång.

Det fanns många brister, på till exempel Hamnyran. Men man är tvungen att få göra misstag det första året. Att prova en idé och utföra den är förutsättningen för utveckling.

Många av de lokala artisterna och banden som spelade på årets festivaler har gjort avtryck på andra håll genom att släppa musik.

The Confusions, Red Mecca, Style of Eye, Peter Fernaeus & Verkligheten, Kevin Walker, Black Jack, Rapper KC för att nämna några har gjort skivor. Yohio gav sig in i skivbolagsbranschen. Något helt nytt för honom. Först gav han ut vapendragarna i Desaiha, sedan den egna produkten Lovelipop. Alldeles nyligen kom det projekt jag tror mest på. Yohio har skrivit, spelat in, mixat och producerat Sundsvallsartisten Oskar Bruzell. En singel är ute. Nu väntar jag på fortsättningen.

Filmare och film med lokal anknytning har lämnat avtryck under året också. Andreas Öhman valde att lägga en specialpremiär av sin senaste film "Remake" i Sundsvall. Nu senast visades också "Miraklet i Viskan" med Rolf Lassgård och Lia Boysen för ortsborna som ett tack för all hjälp med filmen.

Det här året var svårbedömt på förhand men när jag sitter och summerar var det rätt trevligt ändå.

Det finns ändå anledning att återkomma till hur Sundsvall är som kultur- och nöjesstad.

En sak som går att slå fast är att det råder en nybyggaranda. Nu gäller det bara att styra all kreativitet åt rätt håll.

God jul.

Mer läsning

Annons