Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 tjänster bort från Sveriges Radio

Annons
Sveriges Radio ska minska personalen med 400 personer under fem år. Minskningen av antalet anställda ska till stor del klaras av genom pensionsavgångar. Personalminskningen är en av vägarna till att nå fram till ett effektivare Sveriges Radio. På torsdagen presenterade SR:s vd Peter Örn sina förslag till hur den statligt finansierade radion ska se ut 2010. Den 28 september ska Sveriges Radios styrelse ta beslut om förändringsprogrammet som Peter Örn föreslår.

Sveriges Radio ska göra allt färre radioprogram själva och köpa in fler. Satsningen på utomstående producenter ska öka med 224 miljoner kronor om året. Peter Örn vill satsa särskilt hårt på att nå folk som inte lyssnar mycket på Sveriges Radio i dag, exempelvis barn, invandrare och unga kvinnor. Han vill skapa tre nya radiokanaler, bland dem en för att göra P2 till en renodlad musikkanal och en för barn och ungdomar. Dessa planer förutsätter att regeringen beslutar sig för att digitalradio ska införas.

För att bekosta det utvidgade utbudet ska SR bli effektivare. Förutom personalnedskärningar ska man spara pengar genom att samarbeta med Sveriges Television och Utbildningsradion om olika stödfunktioner. (PM)

Mer läsning

Annons