Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år på scenen och populärare än nånsin

De träffades i plugget, och ingenting är konstigt med det. Det har var och varannat band gjort ända sen urminnes tider.
Och urminnes är ett synnerligen passande ord när man pratar om The Blind Boys Of Alabama. Mer än 60 år efter starten är gruppen populärare än någonsin.

Annons
Att bandet skulle vara på toppen av sin karriär över 60 år efter starten låter surrealistiskt. Men de senaste fem åren har onekligen varit omtumlande för bandet. De har uppträtt på TV-shower med såväl David Letterman som Jay Leno, de har spelat med artister som Peter Gabriel, Robert Plant, Lou Reed, Ben Harper, Solomon Burke och Mavis Staples och inget pekar på att deras popularitet ska avta.
Clarence Fountain är lite av bandets talesman och tar emot backstage strax innan ett nytt uppträdande.
Vi har haft några fantastiska år, berättar Clarence Fountain. Vi har fått uppträda med några av världens mest framgångsrika artister på sistone och överhuvudtaget fått en fantastisk uppmärksamhet. Så självklart har det varit omtumlande. Men ingenting varar för evigt, så det gäller att köra på så länge vi orkar och finns i livet, berättar Clarence med en suck.
Han vet vad han talar om. Bandet drabbades av ett tungt sorgebud, veckan innan deras framträdande på South By Southwest-festivalen i Austin i mars. Bandets baryton-sångare George Scott, en av tre kvarvarande originalmedlemmar, avled i sin sömn, 75 år gammal.
George sjöng på många av sångerna på nya albumet, och ingenting kommer att bli som förut. Det påminner oss om att ingenting varar för evigt, men lyckligtvis har vi alltid haft många bra sångare omkring oss i bandet som kommit och gått. Vi hade en naturlig ersättare i Bishop Billy Bowers som kommer från samma gamla blindskola som oss. Bandet fick sin första grammis 1992, men det var först när Genesis förre frontman Peter Gabriel tog bandet under sina vingar i 2000-talets inledning som saker och ting började hända. Över en dag (eller åtminstone ett album) blev de världsledande som aldrig förr i karriären.
Det handlade mest om tillfälligheter, medger Clarence. Vi spelade in låten Amazing grace och spelade upp den för ett antal skivbolag. Peter Gabariel och medarbetarna på hans skivbolag Real World Records var väldigt entusiastiska. De älskade oss från dag ett och vi har fått ett otroligt stöd från dem sen dess. Det lyfte oss till nya nivåer.
Sen dess har vi medverkat på hans skivor och även turnérat ihop så vi fungerar som en enda stor familj. Vi älskar Peter, han är bra för oss, ler Clarence.
Spirit of the century var första albumet på Gabriels bolag och skivan belönades med en amerikansk grammis. Sen dess så har varje album de spelat in förärats samma pris. Oddset för att nya albumet Atom Bomb ska nå samma status är inte särskilt högt.
Det känns som att vi har ett nytt album ute som har chans att vinna en ny Grammis. Det vore en stor ära för oss. Vi har inte alltid haft den pressen på oss. Men den här gången känns det lite som att folk förväntar sig att våra skivor ska bli framgångsrika, så det vore trevligt om vi kunde förverkliga den drömmen, menar Clarence.
En stor del av bandets framgångar ligger i deras förmåga att mixa blues, soul och gospel på ett modernt sätt. Produktionerna är fetare än amerikansk mat, men ändå knivskarp. Oavsett om det handlar om en nyskriven egen låt, en cover eller en äldre traditionell sång så låter det nytt och fräscht.
Och det faktum att nya albumet även innehåller en cover av Fatboy Slims Demons, som Macy Gray medverkade på, bekräftar ännu mer bandets aktualitet. De räds ingenting.
Det är rätt enkelt. När vi känner att vi gillar en låt och kan sjunga den på ett bra sätt, då vet vi att den kommer att hamna på skiva. Vi har många gamla favoriter vi vill ta oss an. Vi arrangerar om låtarna i Blind Boys-anda och folk tycks älska det. Jag antar att vi har ett sound och en stil som folk behöver i dessa tider.

The Blind Boys Of Alabama träffades på en blindskola för svarta i Talladega, Alabama redan 1939. Strax därefter bildades det som kom att bli en av världens mest framstående grupper vad det gäller blues, soul och framförallt gospel.
Foto: EMI

Mer läsning

Annons