Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 radiohöjdare – hela listan

/
  • Alice Cooper finns med bland Björn Brånfelts radiohöjdare.

Annons

Naturligtvis kan inte en radiot och krönikör med en gnutta självaktning (och kanske en släng av hybris) nöja sig med mindre än att lista höjdare i radio så här nu när Sveriges Radio fyller 90 år.

Helst 90 förstås, det vore det coolaste.

90 tänker du…eh, hur ska det få plats, och sedan tänker du kanske eh…radiot?

Enligt synonymer.se är en radiot, knastertorrt beskrivet, (skämtsamt) en person som ofta lyssnar på radio.

Lika snustorra är man på sajten radiot.se där det står att radiot är ett roligt uttryck som kommer från de två orden radio och idiot och tillsammans blir de två orden i förkortad version ’radiot’.

Engelska sajten Wiktionary har en aning mer avslappnad. beskrivning. 

Där är en radiot "a person who is obsessed with radios and listening to the radio" – men bara lite.

Det låter kanske inte så kul nåt av det, bortsett från det där med obsessed då, besatt alltså, som i alla fall tyder på nån form av passion, hänförelse, kärlek.

Besatt eller ej så har jag växt upp och levt i skuggan av Sveriges Radio, ej att förväxla med att leva i radioskugga, som ju är nåt helt annat.

Pappa (Rune Brånfelt) var reporter på Sveriges Radio så när jag var liten var radio en del av livet. Pappas jobb hette radion, det var där han var när han inte vara hemma (och när han var hemma kunde han vara i radio i alla fall, i bandade inslag).

Precis som pophistoriens skrivs om varje dag gör radions dito detsamma. Listan är alltså en högst personlig sammanställning av påkomna radiohöjdare som kan och kanske bör se helt annorlunda ut nästa vecka.

90 personliga radiohöjdare:

1. Ola Hermansson på Svensktoppen.

För oss knattar på Djupövägen var det månlandningstort när bandet från stan, från Sollefteå, gick in på Svensktoppen med Vägen hem 1966. 

2. Sibboratorn.

Mysko maskin hos Amos Persson i Gammtjärn i Ångermanland, kuf med koppling till Henning Lundström (1924-1999), sedermera riksradiokändis. Pappa Rune gjorde första intervjuerna.

3. Alice Cooper X 7.

Skräckrockarens första besök i Sverige, reportern vill ha ett skäl att spela nya singeln Elected i svensk radio. One reason? I’ll give you seven! sa Alice och började rabbla.

4.  Det går inte att hålla på!

Sverige vände 1-5 till 6-5  i hockey-VM 2003, Lasse Granqvist är färdig kasta in handduken, och vi skrek ikapp till bilradion till det klassiska livereferatet.

5. Bilder live i radio.

Japp. Det har hänt i P4 Kommisionen, den lokala Spanarna-panelen i P4 Västernorrland. Höjdare varje vecka. Tycker jag inte för att jag fått vara med ibland.

6 Rumble in the jungle.

Ja, jag hade radion mot örat den natten 1974 när Ali slog Foreman.

7. Karlavagnen.

Kompanjon på många sena bilturer men när Björn Ranelid var värd…next level.

8. Varifrån kommer musiken?

Ingmar Bergman ställde frågan i Sommar i P1 2004, det program som fått mest respons av alla. Finns att lyssna på SR Play.

9. Popstad 1999.

Från när Sveriges Radio ägde (som man säger) och Sundsvall var svensk populärmusiks huvudstad i ett år. 

10-90. 81 valfria Spanarna-program.

Det är inte direktsända möten med Svenska Akademien men det är ett forum för snille och smak. Vilka program som helst, helst när panelens Tjalle Tvärvigg, Jonas Hallberg, är med.

Mer läsning

Annons