Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abba-Bennys ringsignal ger klirr hos Röda Korset

Annons
Med "Ring ring" skrev Benny Andersson den ultimata låten om hur det känns att vänta på att telefonen ska ringa. Nu 33 år senare har han komponerat ringsignalen "Red X-mas" som ska hjälpa Röda Korset att samla in pengar.


Benny Anderssons 38 sekunder långa melodisnutt kan man för en femtiolapp ladda ner till den egna mobiltelefonen. Pengarna går till Röda Korsets julkampanj som i år är inriktad på att bekämpa den växande ensamheten i Sverige.

- Jag blev mycket glad av att bli tillfrågad av Röda Korset som är en verkligt fin organisation. Kan jag bidra till att folk skänker pengar för att få den här lilla melodin tillbaka så är det förstås väldigt bra, säger Benny Andersson.

Förra året gjorde Röda Korsets frivilliga besök hos över 33 000 äldre som sitter helt ensamma i sina lägenheter utan kontakt med anhöriga eller vänner.

I årets julkampanj hoppas man med hjälp av Abba-Bennys ringsignal få in drygt 20 miljoner kronor. Lyckas det så kommer Röda Korset att kunna bygga ut sin sociala verksamhet i Sverige. Då kommer betydligt fler äldre, asylsökande och personer på fängelser och häkten att få besök och hjälp av Röda Korsets volontärer.

- "Tystnaden är så total", citerar Röda Korsets Ingela Holmertz direkt från texten till "Ring, ring" som Benny Andersson skrev som Abbas bidrag till Melodifestivalen 1973.

- Det ensamt och tyst hos så väldigt många svenskar nu för tiden. Med de pengar vi får in kan vi utbilda fler frivilliga så att många fler ensamma kan få besök, komma ut på promenad och hjälp med vardagliga saker, säger Ingela Holmertz, som är ansvarig för den sociala verksamheten.

För att ladda ned Benny Anderssons ringsignal till mobilen sms:ar man ordet JUL till telefonnummer 72777. Kostnaden är 50 kronor som oavkortat går till Röda Korset.

Det var Stikkan Anderson som skrev texten till "Ring ring". Därmed ser Benny Anderssons själv ingen koppling mellan den kompositionen och sitt snickrande på ringsignalen under hösten.

- Det är en kort, enkel meloditruddilutt som upprepas två gånger. Det har blivit lite klockspel och celestor så det låter ungefär som på julafton, säger han.

Ringsignaler blir med all säkerhet inte någon varaktig produkt från Benny Anderssons musikfabrik vid sidan av poplåtar, schlager, folkvisor och musikaler Just nu producerar han en cd med gruppen Florence som består av Lisa Östberg, Sara Jangfeldt och Anna Granath som alla medverkade i musikalen "Chess".

- De är dansare, koreografer, skådespelerskor, sångerskor och komponerar också musik. De gjorde en grej på Dansens hus förra året och jag tyckte att musiken var bra och föreslog att de skulle spela in en cd. Jag är alltså bara producent i sammanhanget, säger Benny Andersson.

Parallellt jobbar han med att mixa inspelningar från förra sommarens turné med BAO -- Benny Anderssons Orkester samt Helen Sjöholm och Tommy Körberg som gästartister.

- Det blir en liveplatta kompletterad med några nya låtar. Det mesta är material som BAO inte har spelat in tidigare.

Någon ny BAO-turné blir det inte till sommaren.

- Då ska vi förhoppningsvis vara i USA med musikalen "Kristina från Duvemåla", säger Benny Andersson. (PM)

Mer läsning

Annons