Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Actionspäckad kamp mellan himmel och helvete

Constantine
Regi: Francis Lawrence
I rollerna: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Peter Stormare med flera

Annons
Betyg: 3

Hellblazer är kanske inte så känd serie i Sverige, men den hör till de mer innovativa och fantasifulla som skapats under 90-talet. Visionen att det på jorden finns så kallade halvblod, som återuppstått efter döden i god eller ond form, är rätt häftig. De ser ut som människor, men är alltså antingen demoner eller änglar. Och beroende på hur de levt sitt mänskliga liv får de i uppgift att påverka de levande att begå goda eller onda handlingar.
John Constantine (Reeves) kunde redan som barn se halvbloden. Förmågan gjorde honom nästan galen, och till sist begick han självmord. Inte så bra, eftersom den som begått självmord kan glömma himmelriket, då är det en extremt het vistelse hos Lucifer som väntar.
Men efter två minuter återuppväcktes han till livet, nu med krafter att driva ut demoner. Constantine tar sig an svåra fall av exorcism för att skicka demonerna en trappa ner, och därigenom blidka Gud. Nu ligger han dock risigt till, eftersom han fått dödlig lungcancer efter flitigt rökande i 20 år.
Samtidigt möter han polisen Angela (Weisz), vars tvillingsyster dött under mystiska omständigheter. Eftersom Constantine har bråttom att fylla på kvoten av befriade själar, så börjar han nysta i fallet.
Under resans gång möter han mängder av halvblod, ärkeängeln Gabriel, en nattklubbsägare som bistår både himmel och helvete, och till sist dyker själva Satan upp i form av vår egen Peter Stormare.
Problemet, som så ofta i ockulta actionthrillers, är att filmmakarna inte tagit materialet på allvar. De verkar tro att det räcker med vigvatten, kors, eld och lågor så är man hemma.
Att beskriva den desperata livssituationen hos en man som vet att han kommer till helvetet ligger inte för dem, här ska det vara non stop action. Och då blir det på tok för många digitala effekter med demoner som härjar och lever rövare.
Det är synd att så mycket krut offras på sånt. Några av effekterna är ju riktigt snygga och coola, men man blir mätt när ännu en demon förvandlas till kolfragment.
Dessutom är rollistan undermålig. Stormare är som vanligt en kuf med dålig engelsk brytning, Keanu agerar stelt, och den fagra Rachel Weisz är mest med som ögongodis.
Låt oss hoppas på ett mer seriöst förfarande när uppföljaren kommer om nåt år. För det gör den, lita på det! Se förresten till att stanna kvar tills rollistan rullat klart, där väntar en överraskning.

Mer läsning

Annons