Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrikanskt hopp mot europeisk svartsyn

Annons
Människan är i grunden god - ändå kommer hon kanske att förorsaka jordens undergång. Utifrån den på samma gång optimistiska och pessimistiska grundtanken har Merlin Nyakam byggt dansverket "Récréation primitive" som gästspelar på Dansens hus i Stockholm.


"Récréation primitive", som betyder återskapande av det ursprungliga, beskrivs som ett myller av rörelse, färg, form, rytm och musik. Den utgår från den afrikanska traditionen att gestalta människans förhållande till naturen men blandar friskt de afrikanska uttrycken med de europeiska.

Nyakam kom redan som tonåring till Kameruns Nationalbalett och blev där snabbt en av de ledande solisterna. 1990 bildade han sitt första kompani och reste ut i världen. Han har varit verksam som koreograf, dansare, sångare, skådespelare och lärare.

Som ledare för ett nytt kompani La Calebasse de Merlin Nyakam har han numera sin bas i Frankrike.

- Genom min personliga tolkning av min kultur skapar jag ett verk som består av skärningspunkter och gränser, där en grundläggande myt om tradition och modernitet och konstarternas sammanblandning kommer till uttryck säger Merlin Nyakam i en kommentar till det egna verket.

"Récréation primitive" framförs av fem dansare och tre musiker som blandar högst personliga tolkningar av J S Bach med afrikansk musik. Dansgruppen är nystartad och Nyakam ser sitt verk som en första programförklaring.

"Récréation primitive" framförs på Dansens hus den 13, 14 och 15 april. (PM)

Mer läsning

Annons