Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agnes - från wild card till vinnare

Annons
Juryns wild card blev en vinnare. Agnes Carlsson vann publikens hjärtan med sin starka soulröst och tog hem segern i "Idol 2005".


Hon hade glädjetårar i ögonen och kunde knappt få fram ett ord när röstresultatet lästs upp. Över en miljon röster - ett rekord i "Idol"-tävlingen - och 57 procent av dem på henne. Och när hon skulle sjunga vinnarlåten en sista gång svek henne rösten.

- Jag är jätteglad! sade hon och tackade alla som hade hjälpt henne till vinsten i finalen.

Hesa och slitna, efter tio nästan omänskligt intensiva veckor i TV4:s talangjakt stod de inför publiken på fredagskvällen. Agnes Carlsson, 17 år, från Vänersborg och Sebastian Karlsson, 20 år, från Morgongåva. Årets finalister i "Idol 2005", med nerverna utanpå scenkläderna.

Från början var det långt ifrån säkert att Agnes Carlsson skulle ta sig till finalen. Hon röstades ut i ett ganska tidigt stadium i tävlingen, men hämtades tillbaka av juryn som dess wild card. En satsning som verkligen gick hem i slutänden.

När det väl var dags att uppträda märktes ingen nervositet. Med sedvanligt kaxig attityd tog sig Sebastian Karlsson igenom Bruce Springsteens rockklassiker "Born to run" och David Bowies "Life on Mars". Agnes Carlsson kontrade med varm soulkänsla i låtar som Melba Moores "This is it" och Jennifer Browns "My everything".

Den elaka juryn hade gjort en helomvändning och förvandlats till rena hallelujakören. Den vanligtvis så svårflirtade Peter Swartling var lyrisk:

- Du har lyckats sjunga och skriva dig in i mitt och svenska folkets hjärta under hösten! utbrast han när Agnes Carlsson hade levererat sin cover på "My everything".

Lite extra hjälp på traven fick de tävlande från sina hemorter. Både i Morgongåva och i Vänersborg hade gamla vänner och fans samlats för att heja fram sina idoler. Körledare, gamla bandkompisar, Friskis & Svettis-tränare och högstadielärare dök upp på storbildsskärm för att önska lycka till. Mest skratt lockade Sebastian Karlssons gamla mattelärare Max Haxton som kallade honom för "smart, lat och Axl Rose".

- Inga Finlandsbåtar, inga julkonserter, tänk större! uppmanade han sin före detta elev inför en eventuell vinst.

Men det stora avgörandet stod när Agnes och Sebastian sjöng den specialskrivna vinnarlåten "Right here, right now" av Jörgen Elofsson. Den hade tv-tittarna inte hört förut och de båda finalisterna gjorde allt för att göra låten till sin.

- Det här kan bli min låt, det kan bli den låt jag blir känd för, sade Agnes Carlsson - och med största sannolikhet blir det så efter vinsten i "Idol".

Om fredagkvällen var show, fest och segerglädje för Agnes Carlsson så innebär lördagen omedelbart hårt arbete för vinnaren. Redan i eftermiddag är det dags att gå in i studion för att spela in debutskivan som ska släppas i handeln före jul.

Snabba puckar och hårt slit, alltså. Men årets "Idol"-vinnare har redan fått god träning för den sortens liv under de veckor som hon har medverkat i tävlingen.

- Just nu är det bara det här med skivan jag tänker på, sade hon efter tävlingen. Att spela in den ska bli jättekul. (PM)

Mer läsning

Annons