Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agnes lever sin dröm

För tre månader sedan var hon helt okänd. För två veckor sedan vann Agnes Carlsson Idol 2005. Nu är hon färdig med sin första egna platta, ligger etta på singellistan och ska turnera i landet inför tusentals människor.

Annons
Det kändes rätt stort när jag fick veta att Right here, right now ligger etta på singellistan. Man tänkte ju shit, hur ska det gå? Förra året gick det ju jättebra, men kommer det att vara samma sak den här gången? Det är jättekul att man känner att man får något tillbaka när man har jobbat så himla hårt! säger Agnes Carlsson.
Det har varit en hektisk period för henne efter vinsten i TV4:s talangtävling. Redan dagen efter segern i Idol 2005 gick hon in i studion för att spela in sin självbetitlade debutplatta. Två veckor efter första inspelningsdagen är den klar och nu sitter hon på skivbolaget i Stockholm och beundrar skivomslaget.
Jag var lite rädd för att det skulle bli "här kommer Agnes 'Idol'-skiva", men det här är snyggt gjort.
Plattan innehåller en spretig blandning av pop, soul och r&b. Det är många mjuka ballader, med plats för en stark röst. Agnes egna favoriter är Stranded, I believe och For love. Men hon visar också en tuffare attityd i r&b-låten Get my math.
Jag har aldrig kört sådan musik förut, det var kul att testa något nytt. Men jag vet inte om det blir fler sådana låtar, jag måste känna mig fram lite.
Den största favoriten är, inte oväntat Jörgen Elofssons Right here, right now.
Varenda gång jag sjunger den får jag så himla mycket känslor. Med vissa låtar är det så att man måste känna efter, hur tänker jag här? Men här kommer det liksom av sig själv. Det är en så bra låt att stå på scenen och göra. Den blir sådär pampig, medan andra låtar lätt blir lite halvmesiga live.
Hon tar uppståndelsen med förvånansvärt mycket ro. 17-åriga Agnes Carlsson var för bara några månader sedan en helt vanlig tjej som bodde hemma hos mamma och pappa i Vänersborg, gick på musikestetiskt gymnasium och sjöng i den lokala kören. Nu är hon Sveriges nya Idol och en potentiell kassako för skivbolaget. Men trots hårt slit, elak jurykritik i tävlingen och påhittade romansrykten i kvällstidningarna så tycker hon att det mesta har varit fantastiskt roligt.
Om jag hade vetat om det här för ett par år sedan hade jag gett allt för att vara här nu, säger hon.
I vår ger hon sig ut på Sverigeturné med ett liveband. Skolan får vänta ett tag, men hon är inte beredd att skippa sin utbildning helt. Hon funderar över att ta privatlektioner för att kunna få sin gymnasiekompetens. Just nu bor hon i Stockholm och här blir hon troligen kvar om karriären fortsätter i samma positiva riktning.
Du har ju redan uppnått flera av dina drömmar men vad drömmer du om att göra lite längre fram i tiden?
Jag ser fram emot att ge ut en ny skiva när jag har lärt mig mer och vet vad jag vill göra. Och det här med turné ska bli jätteroligt, att få åka ut i landet och visa upp mig, säger hon. (PM)

Faktarutor: Agnes Carlsson:
Ålder: 17 år.
Familj: Tre syskon (två storebröder och en storasyster), mamma och pappa.
Bor: Just nu i Stockholm. Tidigare hemma hos familjen i Vänersborg.
Musikaliska förebilder: Kelly Clarkson och Stevie Wonder.
Favoritlåt just nu: Kelly Clarksons Because of you.
Firar julen: I Vänersborg med familjen för att sedan åka till Idre på fjällsemester.
Agnes om Kalle Anka: "Kalle Anka är ingen tradition hos oss, tyvärr. Vi sitter alltid och äter eller fikar när programmet visas på tv. Om jag vill se det måste jag gå och titta själv och det är inte så roligt."

Två veckor efter segern i Idol 2005 släpps Agnes självbetitlade debutplatta.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Agnes är nöjd med sin första skiva. Hon gillar att det finns utrymme för många stilar, även om r&b kanske inte är hennes favoritstil.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Mer läsning

Annons