Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alandhs Ingo-film ett kvinnoporträtt

Annons
På torsdag visar SVT en ny film av dokumentärfilmaren Tom Alandh. "Det finns bara en Ingemar Johansson" berättar historien om stensättargrabben från Göteborg som blev världsmästare i boxning och hyllad som en av Sveriges största idrottspersonligheter genom tiderna.


I vanliga fall är Tom Alandh inte särskilt intresserad av kändisar och deras liv. Han har visserligen porträtterat sådana som Monica Zetterlund och Nacka Skoglund, men nu för tiden arbetar han helst med mer jordnära ämnen. Han har fått mycket uppmärksamhet för sina filmer om missbrukare, hemlösa och utvecklingsstörda. Ändå lät han sig övertalas att göra ännu en film om en kändis. Berättelsen om Ingemar Johanssons karriär innehåller också så mycket mer än bara kändisskap, säger Tom Alandh.

- Det är en tidsberättelse som handlar om 50-talet och 60-talet. Allt det svartvita arkivmaterialet ger en rätt tydlig bild av Sverige på den tiden, av den tidens journalistik och hur den beskrev idrottarna.

Alandhs film är också ett kvinnoporträtt. Ingemar Johansson själv har svåra minnesproblem och kan inte längre berätta om sin boxningskarriär. I filmens centrum står istället hans före detta hustru, Birgit Johansson, som också får berätta om sitt eget liv.

- Jag ville inte göra en traditionell dokumentär, med arkivbilder och speakerröst. Jag ville höra Birgit berätta om hur det kändes att komma från så enkla förhållanden, och plötsligt bli jättekändis och omslagsfigur, få träffa filmstjärnor och resa runt världen. Liz Taylor satt ju och höll Ingemars mamma i handen under titelmatchen mot Floyd Patterson.

Men filmen handlar förstås också om själva boxningen, en sport som Tom Alandh länge varit intresserad av. 2000 gjorde han en film om boxaren Bosse Högberg. I "Det finns bara en Ingemar Johansson" beskrivs sporten som våldsam och riskabel. Birgit Johansson tror att Ingemars minnessvårigheter beror på boxningen. I filmen berättar Raymond Patterson att också hans bror Floyd är märkt av den hårda karriären i ringen.

- Det finns fruktansvärda inslag i filmen. Ingemar slår ju ut stackars Eddie Machen med sexton slag mitt på käken. Den killen tog senare sitt liv. Det är en oerhört brutal film eftersom det är en så brutal sport. (PM)


Fakta/

"Det finns bara en Ingemar Johansson" sänds i SVT1 torsdagen den 8 september kl. 21.00

Mer läsning

Annons