Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alec Empire låter beats möta gitarr

Annons
Alec Empire från Atari Teenage Riot är besviken på rocken av i dag. Men när han släpper sitt andra soloalbum "Futurist" låter han gitarrerna dominera ljudbilden.


Med Atari Teenage Riot ville Alec Empire och hans bandkolleger välta samhället över ända med hjälp av rasande maskinpunk och låttitlar som "Start the riot" och "Destroy 2000 years of culture". Tre år efter hans första soloalbum "Intelligence & sacrifice" är Alec Empire tillbaka med sin andra platta "Futurist". Albumet bär Atari Teenage Riots alla kännetecken i fråga om det stenhårda raseriet och det rakbladsvassa digitala smattret. Men den här gången har något så traditionellt som melodier och gitarrer fått en framskjuten plats i ljudbilden. På många sätt liknar det mer en metalskiva än något han tidigare gjort.

- Jag har alltid spelat gitarr på mina skivor men jag lät dem aldrig ligga långt fram i mixen. Det var gitarrer på Atari Teenage Riots skivor och på "Intelligence & sacrifice", men ofta så manipulerade att folk inte kände igen dem som gitarrer. Jag ville att energin skulle komma mer från gitarrerna än från beatsen den här gången, säger han.

En del recensenter hyllar redan plattan som en förnyelse av rocken som sådan medan andra är mer tveksamma. Han var inte för rädd att någon skulle betrakta gitarrerna som ett steg tillbaka utan såg det snarare som ett sätt att lyfta fram texterna.

- Avsikten var att kombinera traditionella rockljud med ljud gjorda med gitarr som man tidigare inte hört på skiva. Jag tänkte också att rock skulle lyfta fram atmosfären i texterna jag skrivit. En del av låtarna handlar om den extrema reaktion på förtryck som en människa kan uppleva, kanske efter att ha blivit pressad över gränsen av myndigheterna.

Det förra albumet "Intelligence & sacrifice" kom till under en mörk tid efter kollegan och vännen Carl Cracks död. "Futurist" beskriver han som positiv och upplyftande trots titlar som "Uproar", "Terror alert high" och "Night of violence".

- Med "Intelligence & sacrifice" avslutade jag ett musikaliskt kapitel men å andra sidan öppnade jag nya vägar för mig själv. Det var en tid av förändring. "Futurist" är mycket mer positiv, ilskan är mer kontrollerad. Ilska har varit ett av mina huvudsakliga problem ända sedan jag gick i skolan. Visserligen kunde jag ha roligt och njuta av livet, men om jag tyckte att något var en lögn eller var fel kunde jag reagera väldigt aggressivt på det. Vi är människor och vi reagerar så, men det handlar om att kontrollera det.

Atari Teenage Riot var politiskt radikala, gjorde extrem musik med extrema budskap och ville åstadkomma en förändring av det kapitalistiska samhället. Alec Empire berättar att bandet såg det som sin uppgift att upplysa världen. I dag tycks han hysa större tilltro till allmänhetens medvetenhet om tillståndet i världen, även om han inte har blivit mindre pessimistisk.

- När jag spelade i Atari Teenage Riot grundade sig allt jag gjorde på att jag trodde att majoriteten av människorna där ute inte hade information om vad som pågår i världen, men i dag finns internet och man ser att folk reagerar på vad som händer i politiken. Ta ett mainstreamexempel som Michael Moore - även om Bush ändå blev vald.

- Vi hade en idé om att förändra hela världen, men i slutändan förändrade vi i alla fall våra egna liv. Atari Teenage Riot tog oss överallt och kanske är det vad det handlar om. Man bestämmer över sitt eget liv och det är väl det min musik fortfarande handlar om.

"Futurist" inleds lite på skämt med citatet "I´m talking about the death of rock´n´roll". Samtidigt är det ganska talande för Alec Empires egen syn på rocken av i dag.

- Jag är ganska besviken på scenen i allmänhet eftersom allt verkar handla om retro. På sätt och vis förstår jag det eftersom det kan vara fascinerande att titta tillbaka på 1960- och 70-talen. Men i mina ögon verkar det bara vara en reaktion på en rädsla för framtiden. (PM)

Mer läsning

Annons