Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf låter musiken spreta

/
  • Alf följer upp sin hyllade debutplatta med nya Alfs andra. Alfs texter kan präglas av en närhet till det vardagliga, men kan också vara ganska öppna för tolkning.

När Alf följer upp kritikerhyllade Augustibrev med Alfs andra är det med experimentlustan i fokus. Nu berättar han om hur låtarna kommer till och om sitt komplicerade förhållande till blockflöjten.

Annons
Alfs debutplatta Augustibrev från 2004 blev kanske ingen försäljningssuccé men många kritiker hade inte nog med lovord om den skånske popsmeden. "Taggig Modern Lovers-pop på skånska", "finstämda låtar som sitter som en fläskläpp" och "ett alldeles förtjusande album" var några av omdömena.
Nu är han tillbaka med Alfs andra ett album som pendlar mellan lågmäld melankoli och träffsäkra betraktelser.
Jag ville att den skulle vara lite som ett blandband och att den skulle få lov att spreta. Jag litar på att mitt sätt att sjunga ska hålla ihop plattan. Jag tycker inte om när en skiva har två, tre hitlåtar och åtta varianter på dem.
Jag har spelat så många olika typer av musik, kanske mest för att utesluta vad jag inte vill och det sätter sina spår i det man skriver. Det är nog en bredare bild av mig själv musikaliskt än den förra plattan, säger han.
På debuten tog Alf hjälp av Bad Cash Quartet-medlemmarna Kalle von Hall och Adam Bolméus bakom producentspakarna. Den här gången medverkar även producenten Klas Åhlund och Laakso-medlemmarna Markus Krunegård och Lars Skoglund, bland flera andra.
- Jag har en viss stil och sättet att variera den är vilka jag jobbar med. Framför allt är det kul. Ett av värdena med att göra det här är alla nya människor man träffar, säger han.
Alf, eller Håkan Åkesson, som han egentligen heter, har inte fått någon prestationsångest efter den fina kritiken för förra plattan. I stället beskriver han ett spontant förhållningssätt till låtskrivandet. Vissa texter var inte ens klara när inspelningen började.
Det som får avgöra är hur det blir när man spelar en låt i studion. Där får man det optimala nuet för en själv, så som man känner i den stunden, så får det bli. Jag är inte intresserad av att repa och sedan spela in en kopia av den när jag kommer in i studion. Det är en frihet man bör ha som soloartist. Sedan kan man också säga att man är lat och har beslutsångest, men det låter ju finare att säga så här, säger han och skrattar.
Den förra skivan var han glad över att han alls gjorde. Med den nya kunde han koncenterera sig på hur den skulle göras i stället för om. Det tog sig uttryck i en del experimentlusta. En idé var att helt skippa cymbaler på plattan. En annan var att försöka försonas med blockflöjten på låten Det finns så många.
Håkan Åkesson berättar att han "lät sig förnedras" med blockflöjten i tre år på den kommunala musikskolan innan han fick gå över till gitarr. (Blockflöjten var länge ett obligatoriskt startinstrument där). Det gick sådär med den försoningen.
Jag var ute i en halv dag och letade efter en flöjt i Stockholm och köpte till slut en dyr för 600 kronor. Men det var bara att ge upp. Idén var bra, jag gillade hur jag tänkte, men inte hur det lät. Det var jobbigt att bli slagen av sin egen idé. Det är ett djävulskt instrument.
Alfs texter kan präglas av en närhet till det vardagliga, med en sällsynt pricksäkerhet för detaljer, men kan också vara ganska öppna för tolkning. Själv tycker han att det viktiga är att gräva där man står och att undvika långa, akademiska redogörelser.
Ibland vill man inte säga något med texten. Ibland vill man bara förmedla en känsla som går hand i hand med musiken - eller så vill man inte det. Man behöver inte förstå allt man gör, ibland kan man fatta saker efteråt. Det var en låt på förra plattan som jag trodde att jag fattade vad den handlade om, men så var det först ett halvår senare som det blev tydligt varför vissa ord fanns med.
Att göra musik på det sättet är det ultimata sättet lära känna sig själv, det är som att dokumentera sitt liv. Som att plocka fram en dagbok man skrev för många år sedan. (PM)

Alf:
Bakgrund: Alf debuterade med singeln Malmö city på samlingsplattan Who will buy these wonderful evils. Spelade tidigare i gruppen Mutts som släppte en platta.
Diskografi: Augustibrev (2004).
Aktuell: Sitt andra album Alfs andra kom förra veckan. Den 16 oktober åker han ut på Sverigeturné tillsammans med Laleh.

Mer läsning

Annons