Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bör ha Allan-boxen

Allan Edwall
Allans alla visor
(National)
Betyg: 5

Annons
För mig och många andra som föddes på 60-70-talet kommer Allan Edwall alltid först och främst vara Emils pappa, Rasmus luffarkompis, eller Skalle-Per i Ronja Rövardotter. För de äldre torde han vara mest känd som drängen Carlsson i tv-serien Hemsöborna.
Först efter sin död för åtta år sedan blev Edwalls sånger och visor uppmärksammade, trots att han gjorde fyra skivor mellan 1979 och 1984. Men fortfarande har hans musikskapande inte fått tillnärmelsevis det erkännande det är värt.
Kanske kommer det med denna trippelbox, som inkluderar sex cd med allt han spelat in. Förutom albumen så innehåller lådan även en dubbel-cd med osläppta spår av förvånande hög klass. Det finns många lysande visor, valser och sånger här; ja, nästan allt material är helt fantastiskt.
Hade hans skådespelarkarriär inte varit så framgångsrik hade Allan delat tronen med Cornelis Vreeswijk ifråga om intelligenta och satiriska samhällskommentarer. Lyssna bara på Akrobatik, där han gör narr av politiker som i valtider lovar runt, men till sist visar sig hålla tunt.
Även visgiganten Fred Åkerströms vardagsnära sånger utklassas av Allan Edwall, när han berättar om kärleken i både det stora och lilla formatet, liksom livets förgänglighet. En av de bättre är Den lilla bäcken, som Stefan Sundström f.ö. gjorde en cover på för några år sedan.
Till och med i valsen Aftonro, om ett äldre par, en vanlig dag, blir högintressant. Där skildras deras enkla och stillsamma liv, samtidigt som Allan Edwall infogar små, nästan osynliga, samtidssbetraktelser om sjutillhållarlås, ungdomar på gatan utanför som rusar motorerna på sina motorcyklar, och rapporteringen per telefon till hemtjänsten. Genialiskt i all sin enkelhet.
Några som jobbat nära Allan Edwall, bland annat Kristina Lugn och Björn Gustafson (drängen Alfred i Emil), skriver i ett medföljande häfte om sina möten med Allan Edwall, vilket adderar till insikten om att världen gjorde en stor förlust när cancern tog honom i februari 1997.
Allan Edwalls sånger kommer leva länge, och denna box erbjuder en stor låtskatt som bör finnas i varje hem. Men det är ändå tragiskt att det inte blir fler att ta del av. Jag säger som Ronjas pappa Mattis, när Skalle-Per dött: "Han fattas mig!".

Mer läsning

Annons