Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla festivalers våta dröm – "Vi hade i alla fall tur med vädret"

Annons

Skillnaden mellan succé och fiasko kan vara hårfin. Den kan också vara avgrundsdjup och väderberoende.

När jag intervjuade en arrangör för ett tag sedan sade han efter att alla artister var klara fattades det bara att beställa bra väder.

Läs också: "Att inte ha en musiksmak – en styggelse som inte liknar något"

Tänk att något så oberäkneligt som regn eller inte regn ska ha så stor inverkan på en festivals framtid.

Folkan Waterfront borde få fint väder i år, tycker Jerker Ullerstam.

Givetvis finns det andra parametrar som avgör om det går bra eller inte. Jag tror till exempel inte att Gatufesten i Sundsvall hade överlevt oavsett vilket väder det hade varit. Det var till och med rätt soligt det sista året.

Där handlade det om en festival som hade växt för mycket och på fel sätt en längre tid.

Läs också: Storpotäten och tjeckiska dockfilmer – inte har barnprogrammen från förr skadat oss

Däremot kan ihållande hällregn nästan skölja bort stabila tillställningar, som när Tommy Körberg spelade på Skulefestivalen för en massa år sedan. Han drar i vanliga fall mycket publik, men den här gången var det endast ett hundratal som trotsade det usla vädret.

Som tur var överlevde Skulefestivalen och har de senaste åren gått väldigt bra.

Olika sorters festivaler är olika känsliga för vädret också. De allra flesta som bygger på att folk vill träffa folk och framförallt ta en kall öl i solskenet måste ha just solen, eller åtminstone uppehåll och plusgrader, för att det ska kännas meningsfullt.

Om det bygger på musikintresse och lojala fans kan vädret ibland kvitta. Om du gillar till exempel Håkan Hellström gör det inget om det både passerar en orkan och en sandstorm. Sjömanskostymen står pall.

Läs också: "Jag får ta mitt hipsterskägg och sälla mig till vegangemenskapen i sommar"

En kollega påpekade att Höga Kusten Nöje som arrangerar Kramfors Stadsfest, Härnösands Stadsfest och Sensommar i Sundsvall alltid har tur med vädret. Antingen har de en hemlig formel eller ritual som vi inte vet om, eller så är det bara tillfälligheter och jag kanske ställer till det genom att skriva om det. Men vi vill ju veta, hur gör ni?

Några som jag önskar gott väder är eldsjälarna som anordnar Folkan Waterfront i Fagervik. De har varit med om storm och regn, men de håller ändå humöret uppe. Den mysiga festivalen borde väl ändå få lite solsken i år när Miriam Bryant kommer på besök.

Jag är inte den som är den. Jag önskar såklart alla festivaler i Västernorrland strålande solsken när jag ändå håller på.

Skulle så inte vara fallet så hoppas jag att folk tar paraplyer och regnställ och ger sig ut ändå. Annars är det ingen som kommer att vilja arrangera festivaler i länet och det vore ju fantastiskt trist. Vår region behöver festivaler för att blomstra.

Till och med lite nederbörd efter solsken.

Mer läsning

Annons