Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla goda ting börjar på P

/
  • En

Sundsvallsrapparen Mange Myt har ikväll releasefest för sitt debutalbum ADHD.

Han beskriver skivan som en blandning av influenser från Björn Skifs till Nationalteatern.

– Folk kallar det för hip-hop, jag kallar det för progg, säger han.

Annons

Mange Myt, eller Magnus Hellberg som han egentligen heter, föddes i Stockholm. Sju år gammal flyttade han upp till Sundsvall med sin mamma för att komma ifrån hans destruktiva och våldsamma pappa.

I Norrland började de ett nytt liv, men en stor del av Mange Myts ungdom präglades av brottslighet och droger.

– Jag var en väldigt förvirrad människa som hela tiden pendlade mellan den kriminella världen och den ordnade världen, säger han.

När han var tjugofem fick Mange Myt diagnosen ADHD och kom till en vändpunkt i sitt liv. Efter uppmaningar från läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala beslöt han sig för att ta tag i sitt liv och satsa på musiken.

Under flera år försökte Mange Myt slå igenom som musiker, men vägen till skivdebuten var lång och krokig. Bland annat inleddes ett samarbete med producentduon Rob’n’Raz som till slut rann ut i sanden.

– Vi spelade in en låt som hette Pappa, men precis när vi skulle släppa den kom Lilleman upp med en låt som hette Var tog pappa vägen, så jag blev tvåan där, säger Mange Myt.

För sex år sedan spelade han upp några låtar för Patrik Frisk, som bland annat jobbat med Takida och Uno Svenningsson. Den välrenommerade producenten gillade texterna och idéerna, men eftersom att Mange Myt inte hade tillräckligt material dröjde det innan de kunde börja samarbeta.

När debutskivan nu kommer är det Patrik Frisk som är exekutiv producent.

– Patrik har alltid trott på mig med sitt hjärta medan andra kanske har trott på mig med sin plånbok. Där andra ser en vinst ser han en framtid, utan honom skulle jag aldrig vara där jag är nu, säger Mange Myt.

Albumet heter Alla dårar har drömmar och förkortas ADHD. Det är producerat av Flyphonic Beats, Collen & Webb och DJ Large som alla är kända namn inom svensk hip-hop. Ändå motsätter sig Mange Myt den kategoriseringen och kallar istället sin musik för en kombination av de tre P:ena; Punk, Poesi och Progg.

– Punk för mig är när man står upp för något och kör sitt eget race. Poesi är när man har någonting att säga och berättar en historia. Proggen är helt enkelt det jag mest inspireras av, jag rör mig mer mot Nationalteatern än Jay-Z.

Mange Myt berättar att budskapet är det viktigaste med hans musik, att skildra sin omvärld på ett sätt som folk förstår.

– Jag har gjort tretton spår på den här plattan som alla antingen har en historia i sig, eller på något annat sätt för fram ett budskap.

I kväll står Mange Myt på Oscars scen för att fira sitt skivsläpp, och han är övertygad om att det kommer bli en bra kväll.

– Går man på en spelning med Mange Myt så måste man vara beredd på vad som helst. Jag är en entertainer som får alla jävla reseledare att framstå som förskollärare, säger han.

Mer läsning

Annons