Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allan Edwalls sånger hittar ny publik

/
  • Allan Edwalls karriär som vispoet blev aldrig särskilt uppmärksammad medan han levde. Kompisen och medmusikanten Björn Ståbi tror att det berodde på att folk inte tog hans visor på allvar eftersom han var skådespelare.

Emils pappa eller Skalleper. Så minns de flesta svenskar Allan Edwall De som har lyssnat till hans visor är betydligt färre. Kanske blir det ändring på det när den omfattande cd-boxen Alla Allans visor släpps.

Annons
Allan Edwall skulle förmodligen må rätt gott över den hyllning han fick när releasefesten för Alla Allans visor hölls på hans gamla teater, Brunnsgatan 4, nyligen. Artister som Stefan Sundström, Björn Ståbi, Robert Dahlqvist, från Hellacopters, Martin Hederos från Soundtrack of Our Lives och Bengan Jansson från Östen med resten levererade passionerade tolkningar av Allan Edwalls visor långt in på småtimmarna.
Jag tror att Allan skulle ha gillat den här kvällen. Hans visor fick kanske aldrig det erkännande de förtjänade rent kommersiellt men han var otroligt respekterad i musikerkretsar för sina skivor. Jag minns att till exempel Cornelis Vreeswijk gillade Allan väldigt mycket. Och jag tror nog att Allan själv tyckte rätt bra om sina visor också, säger riksspelmannen Björn Ståbi.
Allan Edwalls renässans som vispoet beror till stor del på Stefan Sundström. När han släppte skivan Sundström spelar Allan för några år sedan blossade intresset för Allan Edwall upp igen. Hans visor är betydligt mer uppmärksammade nu än de var när de släpptes på skiva för första gången.
Det är klart att jag känner att jag har en del i att Allans visor blivit populära. Men även skivbolaget National har varit drivande och det hedrar dem, tycker jag, säger Stefan Sundström
Björn Ståbi och Bengan Jansson spelade med Allan Edwall under några av hans sista levnadsår. De berättar om en varm och passionerad man som hade mycket bestämda åsikter. Som den gången under en konsert i Norrland tillsammans med Kristina Lugn där det blev en liten diskussion på scenen om vem som skulle göra kvällens sista nummer. Allan Edwall sa att Kristina Lugn kunde ta det, men hon kontrade och sa "nej ta den du, alla älskar ju Allan.
Han blev för sur på det där. Efter spelningen sa han plötsligt "nu åker jag hem" och så gick han till bilen. "Men Kristina då", sa jag. "Hon får ta sig hem själv", svarade han och sen åkte han. Så Kristina fick ta en taxi till Stockholm. Men det hela slutade med att han ringde till henne sen på kvällen och frågade om hon ville ha en sup, så då hade han väl fått lite dåligt samvete, säger Bengan Jansson och skrattar.
Björn Ståbi som under flera decennier varit en av Sveriges mest respekterade folkmusiker, minns speciellt en inspelning med Allan Edwall.
Han hade tänkt sig att det bara skulle vara fiol och sång i låten och att det skulle vara entonigt. Men sen sa han att det var en väldigt lång låt. "Hur lång då", frågade jag. "Ja, minst 20 verser i alla fall", svarade han. Som tur var lyckades jag övertala honom att Bengan skulle vara med på dragspel, annars vete fan vad jag skulle ha gjort under den 14 minuter långa låten, säger Björn Ståbi och skrattar.
Bengan Jansson minns den gången när de skulle åka ut och spela och Allan Edwall vägrade att ge sig av innan de hade tvättat bilen. De hade bestämt plats vid Slussen i Stockholm och när Bengan Jansson kom dit såg han att Allan stod där med en rulle hushållspapper och en hink vatten. Han frågade vad han skulle göra med grejerna och Allan Edwall svarade att han skulle tvätta bilen och att han inte tänkte åka förrän det var gjort.
När vi gick in i garaget såg jag hans lilla röda golf, den var så skitig att den var helt grå. Och så rev han av en bit papper och doppade ned den i hinken. Men när han började tvätta bilen så blev det ju bara som lera av all skit. Plötsligt skrek han: "ska ni inte hjälpa till"? Som tur var lyckades jag övertala honom att hälla hinken med vatten över bilen, säger Bengan Jansson och skrattar.
Han och Björn Ståbi medverkade på Allans Edwalls sista inspelningar. Låtarna finns med på Alla Allans sånger för precis som titeln antyder är hela Allan Edwalls låtskatt representerad på den sex skivor tjocka boxen.
När man spelade med Allan så kände man verkligen att han hade vuxit upp med folkmusiken. Det var som att spela med en spelman. Han hade sina egna infall och idéer och det var bara att följa honom. Han hade så otroligt fina melodier och besatt en särskild typ av genialitet som är typisk för riktigt stora konstnärer, säger Björn Ståbi.
Mattias Boström

Fakta Röster om Allan Edwall:
"Jag lyssnar ofta på Allan Edwall när vi är på turné med Hellacopters. Ofta när jag sitter bakis i turnébussen. Och det slutar alltid på samma sätt, att jag sitter och lipar" - Robert Dahlqvist, gitarrist i Hellscopters.
"Allan Edwalls storhet ligger i att han berättar stort och brett om tillvaron utan att vara anspråksfull. Han var en jättekänd skådis men man hör den jämtländske bruksgubben i honom" - Stefan Sundström
"Jag har vissa barndomsminnen av Allan Edwall. Men det är genom Stefan Sundström som jag upptäckte honom. Han gjorde otroligt fina visor." - Martin Hederos, keyboardist i Sountrack of Our Lives.

Mer läsning

Annons