Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allsång är sommarens melodi

Annons
Helena Paparizou, Eva Dahlgren, Carola och Rhapsody in Rock-gänget är några ur den svenska artisteliten som sjunger när "Allsång på Skansen" firar 25-årsjubileum i år. Programmet har blivit sommarens bästa skyltfönster i underhållnings-Sverige.


I år är det tydligare än någon gång tidigare att det är shower, turnépaket, och skivaktuella artister som kommer till Skansen för att uppträda. Få står på Sollidens scen bara för glädjen att få sjunga Lasse Dahlqvist eller Evert Taube.

Bland årets artister finns Magnus Uggla, Lena Philipsson och Darin som turnerar tillsammans., Christer Sjögren tar med sin partner Caroline Wennergren på Rondo i Göteborg i höst. Helena Paparizou rider på framgångsvågen efter segern i schlager-EM och Robert Wells tar med alla sina gästartister från årets Rhapsody in Rock. En av dem är Shirley Clamp som ser "Allsång på Skansen" som ett värdefullt sammanhang att visa sig i.

- Ja, absolut. Visst blir det reklam. Men vad gäller Rhapsody in Rock har vår turné redan hållit på ett tag när vi gör det här. Men det är klart att allt sådant här är reklam för en själv, säger hon.

I år är det 70 år sedan Skansen började ordna allsångskvällar på Solliden. Det var mycket folk i publiken redan på 30-talet, men sedan Sveriges Television började sända de folkliga sångstunderna på tv har programmet steg för steg förvandlats till ett jätteevenemang som bara konkurreras ut av Melodifestivalen. Med tittarsiffror kring 1,8 miljoner varje tisdagkväll är det sommarens överlägset mest sedda program vilket gör det lätt att få de största svenska artisterna till programmet.

- Det är klart att det alltid handlar om vem som har gjort en skiva och vem som vill vara ledig under sommaren. Jag tycker ändå att artisterna är ganska generösa. Det har varit ganska lätt att få dem att sjunga någon gammal låt eller göra något med en annan artist. säger Anders Lundin.

Han gör sin andra sommar som ordinarie allsångsledare och känner sig mer avslappnad inför årets säsong än förra året.

- Det ska bli roligt att efterträda sig själv. Jag är nog lite lugnare än jag var i fjol. Då fanns det en liten undran över hur det skulle gå, säger han.

I år blir det sju allsångskvällar, med start tisdagen den 28 juni. Förutom Uggla, Darin och Philipsson uppträder Sven-Bertil Taube på premiären.

Pr eller ej, Solliden är en scen artisterna älskar att stå på.

- Det är häftigt, det är en väldigt folklig känsla. Det balla är att det är så spridda åldrar, alltifrån morföräldrar till barnbarn, säger Nanne Grönvall, som förutom sin medverkan i Rhapsody in Rock ska spela in en ny skiva i sommar som släpps i höst.

Bland de skivaktuella artisterna finns också Eva Dahlgren, som just nu spelar in ett soloalbum med svenska sånger.

- Det är värmen från publiken och vågspelet med vädret som gör "Allsång på Skansen" så speciellt, säger hon.

Håkan Hellström väckte uppståndelse i rock-Sverige när han ställde upp för att sjunga med Lasse Berghagen. I år gör han om det. Den här gången med den flera decennier äldre vissångaren Mats Paulson, vars "Visa vid vindens ängar" har fått ett nytt uppsving sedan Håkan Hellström spelat in den. Låten har fört dem samman och den 26 juli sjunger de låten tillsammans.

- Jag har adopterat Håkan. Jag gör väl hans pappa avundsjuk, man han är som min son. Det är starka känslor, säger Mats Paulson.

För Håkan Hellström var det självklart att tacka ja igen. Han kommer själv också att sjunga en låt från det senaste albumet.

- Jag tror det blir "En midsommarnattsdröm", den passar i det här sammanhanget.

Håkan Hellström får i sommar sällskap av Wilmer X från rockvärlden. Bland alla schlagerartister dyker också tre av Sveriges främsta jazzsångerskor - Rigmor Gustafsson, Lina Nyberg och Victoria Tolstoy - upp för att hylla den största, Monica Zetterlund.

Och vad vore en allsångssommar utan veteranen Lasse Berghagen? Han kommer även i år och uppträder den 5 juli. (PM)


ARTISTER I "ALLSÅNG PÅ SKANSEN" I SOMMAR:

Program 1, 28 juni

Magnus Uggla

Darin Zanyar

Lena Philipsson

Sven-Bertil Taube

---

Program 2, 5 juli

Lasse Berghagen

Lill-Babs

Alcazar

Rigmor Gustafsson

Lina Nyberg

Victoria Tolstoy

---

Program 3, 12 juli

Carola

Jan Malmsjö

Helena Paparizou

Eva Eastwood

Daniel Andersson

---

Program 4, 19 juli

Christer Sjögren

Caroline Wennergren

Wilmer X

---

Program 5, 26 juli

Håkan Hellström

Mats Paulson

Robert Wells

Peter Jöback

Gunilla Backman

Nanne Grönvall

Shirley Clamp

---

Program 6, 2 augusti

Tommy Nilsson

The Real Group

BAO, Benny Anderssons Orkester

---

Program 7, 9 augusti

Eva Dahlgren

Louise Hoffsten

Magnus Härenstam & Brasse Brännström

Mer läsning

Annons