Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt gott blir ont i "Tolvskillingsoperan"

Annons
I en värld av hungrande har kärleken ingen chans. När Stockholms stadsteater efter drygt 40 år släpper in tjuvarna och tiggarna i "Tolvskillingsoperan" på scenen igen är det Brechts vrede över sakernas tillstånd som står i centrum.


Philip Zandén och Helen Sjöholm spelar det omaka kärleksparet Mackie Kniven och Polly Peachum. I rollistan syns också Dan Ekborg som tiggarkungen Peachum, Pia Johansson spelar fru Peachum medan Claire Wikholm har tilldelats rollen som den gamla horan.

- Mackie är våldtäktsman, mördare och förbrytare. Under allt det där önskar han att han kunde göra gott, men inser samtidigt att han lever i en värld som inte efterfrågar godhet, säger Philip Zandén.

"Tolvskillingsoperan" hade urpremiär i Berlin 1928. Regissören Lars Rudolfsson har låtit nyöversätta den version som Brecht skrev på 50-talet där han bytte Londons fuktdrypande slum mot New Yorks tuffa bakgator.

Att Mackie Kniven som så många verkliga kriminella fungerar som en magnet på unga kvinnor beror på hans makt, uppfinningsrikedom och kreativitet, enligt Philip Zandén.

- Och på att han inte frågar om lov. Mackie är inte drömprinsen Polly trodde hon skulle falla för, men han har stark utstrålning, en sexig karl som tar vad han vill ha. Egentligen är det svårt att fatta varför vidriga karlar så ofta drar till sig så många fruntimmer, säger Helen Sjöholm.

Dotterns giftermål med den ökände gangsterkungen är rena kränkningen för fru Peachum som till varje pris försöker skydda Polly från slummens faror och frestelser. Själv har hon sitt på det torra genom att herr Peachum med järnhand kräver procent på tiggarnas inkomster.

- Fru Peachum är dubbelmoralen personifierad, hon ser till att alla andra super, tjuvar och horar, alla utom dottern, säger Pia Johansson som gör rollen.

Fru Peachum får rätt också. Några dagar efter äktenskapet överger Mackie Kniven sin nyblivna hustru och går till sina horor. Polly ser ingen annan utväg än att bli som alla andra i slummen.

- Kärleken kriminaliserar Polly. Allt gott blir ont i den här världen. Genom att göra ondskan så synlig får Brecht oss att reagera. Så här svart får världen inte vara, tänker jag när jag ser "Tolvskillingsoperan", säger Philip Zandén.

Inför döden kan till och med den förhärdade Mackie mjukna. "Ni får inte vara hjärtlösa", skriker han, av alla, till slummens invånare.

Om vreden över världens tillstånd är budskapet i Brechts dramatik blir förpackningen med hjälp av Kurt Weils musik för det mesta underhållande. Det komiska paret Peachum balanserar perfekt tragiken i Pollys relation till Mackie.

- Weils musik är fantastisk men svårare än jag trodde att sjunga. Den spretar åt alla håll, jazz, kabaret, chanson, opera och kuplett, det mesta finns med. I allt detta har vi försökt söka hitta en egen ton, säger Helen Sjöholm som här gör sin första roll på Stockholms stadsteater.

Hon har hittills nästan bara gjort sångroller i musikaler som "Chess" och "Kristina från Duvemåla".

- Jag är ju inte van att tala på scenen, men egentligen är det inte så stor skillnad. Det handlar ju alltid om att göra en karaktär trovärdig. Att göra en ren talroll är mig inte alls främmande, säger Helen Sjöholm.

Philip Zandén sjöng senast i Kurt Weils "One touch of Venus" i Malmö för tio år sedan. Han har regisserat fler operor och musikaler än han själv har sjungit i, men tycker inte att han har några problem med sången.

"Tolvskillingsoperan" får premiär den 10 september och spelas till att börja med fram till nyår. Under våren regisserar Philip Zandén Molieres "Hustruskolan" som får premiär i mars. (PM)


"Tolvskillingsoperan"

Text: Bertolt Brecht

Musik: Kurt Weil

Regi och scenografi: Lars Rudolfsson

Översättning: Jan Mark

I rollerna:

Mackie Kniven: Philip Zandén

Polly: Helen Sjöholm

Peachum: Dan Ekborg

Fru Peachum: Pia Johansson

Matthias, tjuv: Carl-Åke Eriksson

Robert, tjuv: Steve Kratz

Tiger Brown, polischef: Thomas Roos

Dolly, hora: Lena B Eriksson

Molly, hora: Iwa Boman

Jenny, hora: Odile Nunes

Den gamla horan: Claire Wikholm

---

Mer läsning

Annons