Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt som behövs är en kaka till kaffet

Annons
Det har varit en bråd sommar och höst för Östen med resten. Förutom repetitioner av musikalen Camping så har de firat 20-årsjubileum och hunnit få med en låt till nästa års Melodifestival för tredje gången gillt.
År 2002 var Hälsingebandet, musikalartisterna, revyspelarna och tv-personligheterna Östen med resten med i Melodifestivalen för första gången. Ända till final gick de, där de slutade på plats nummer 10 med låten Hon kommer med solsken. 2003 var det dags igen. Den här gången hette sången Maria och Östen med resten hamnade på plats nummer 8.
Första gången vi var med i Melodifestivalen fick vi en chock - vi hade inte ens scenkläder. Vi hade plockat ihop kläder hemma, och de andra sydde upp kreationer för 100 000 kronor, säger Östen Eriksson.
En kamrat till bandet har räknat ut att om de fortsätter att avancera i samma takt så kommer de att vinna Melodifestivalen 2007. Bandmedlemmarna skrattade och tänkte att de aldrig skulle få vara med i Melodifestivalen igen. Och även om SVT inte har bekräftat att det blir just Östen med resten som får framföra låten Ge mig en kaka till kaffet så ser det onekligen ut som om de kommer att vara med nästa år också. Men om bandet fortfarande finns kvar när deltagarna till 2007 års tävling ska utses om två år vet de inte ens själva.
Vi har ingen framförhållning, vi planerar aldrig mer än tre månader framåt, berättar Östen Eriksson. Att vara med i Camping är den första fasta anställningen som vi som gäng har haft, och vill hålla dörrarna öppna för fler, liknande projekt.
Men någon hemlig formel för att vinna Melodifestivalen har de inte, även om gänget tror sig veta vad som krävs.
Folklighet - och vi är folkliga. Dessutom ska man ha distans till det man gör, säger Östen Eriksson.
Det gäller att nå ut till publiken och tv-tittarna, säger Jens Kristensen.
Av tävlingshets bakom scenen märktes inte mycket.
Tävlingsmomentet är faktiskt påfallande litet, det är först under poängräkningen man ens börjar funderar på vem som kan tänkas vinna, berättar Staffan Lindfors och får medhåll av Östen Eriksson:
Det är racet i sig som är grejen.
I år har Östen med resten funnits i 20 år. Det firades med pompa och ståt i Hudiksvall i somras. 4000 personer kom till den fem timmar långa jubileumskonserten med gäster som Babben Larsson och Ingela Söderlund, som spelar en av de två kvinnliga huvudrollerna i Camping.
1996 släppte vi en platta som heter Njutånger och hade ett riktigt stort partaj i Hudiksvall. Det kom 3500 personer till Hudiksvalls ishall. Den dagen tänkte vi att "det går aldrig att toppa", men det gjorde det, berättar Staffan Lindfors.
Under sin 20 år långa karriär har Östen med resten hunnit med att göra en mängd revyer, spelat med i en musikal, turnerat massor och gjort mängder av tv-program. Inte illa för ett band som inte vill se för långt framåt. Ändå finns det mycket kvar att göra, enligt dem själva. Östen Eriksson har till exempel skrivit klart sin första bok, men har inte bestämt sig för om han ska försöka få den utgiven. Det finns andra saker som Östen med resten kan tänka sig att satsa på.
Som tv-underhållande har vi mer att ge, säger Staffan Lindfors.
Ja, det finns mycket kvar att göra i tv, nickar Jens Kristensen. Det finns inte allt för mycket levande musik i tv nu.
När någon i Östen med resten får en idé så brukar den bli realitet.
Vi är privilegierade eftersom vi gör det vi vill göra, säger Östen Eriksson.
Prioriteten ligger på att det ska vara kul att jobba.
Vi vill inte jobba ihjäl oss - vi jobbar så mycket vi behöver. Vi vill behålla arbetsglädjen, den är otroligt viktig, säger Östen Eriksson.

Bildtext:

Östen Eriksson, Jens Kristensen och Staffan Lindfors får en kaka till kaffet. Till nästa års Melodifestival har låten Ge mig en kaka till kaffet, framförd av Östen med resten, tagits ut.

Låten handlar om oss, att man ska uppskatta det enkla i livet. Det kan räcka med en kaka till kaffet, säger Östen Eriksson.

Mer läsning

Annons