Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alma Löv vill sprida konstbaciller

Annons
Egentligen skulle Marc Broos bli affärsinnehavare i Holland. Men kärlek, vin och en torparkvinna från 1800-talet förändrade mycket. Nu ställer han ut samtidskonst i den värmländska grönskan.


Utströdda i skogsbrynet och på ängen ned mot vattnet ligger 16 väldigt små hus i olika former och färger. Där finns glashus, lusthus, plåtskjul och en smal, faluröd stuga. Men vad som gömmer sig är svårt att se för träden och det höga gräsets skull, så besökarna får leta sig fram längs stigarna för att komma till konsten. För varje paviljong rymmer samtidskonst, ibland av välkända konstnärer som Annika von Hausswolff, men även unga och okända konstnärer får ta plats på Alma Lövs museum. I den lilla byn Östra Ämtervik vid Frykens strand har konstnärsparet Marc och Karin Broos skapat en vildvuxen konstoas.

- Även vi på landet har en demokratisk rättighet att få smaka på nyskapande saker, säger Marc Broos med ett uttal som berättar att han inte alltid bott på den svenska landsbygden.

Han är uppvuxen i Holland och hade egentligen framtiden utstakad för sig i hemlandet. Fadern var affärsägare, hade 12 anställda och när han funderade på att dra sig tillbaka var det självklart att äldste sonen Marc skulle ta över verksamheten. Men då hade Marc redan hunnit träffa Karin och kommit på andra tankar. Hon gick på konsthögskola i Holland och Marc bytte bana från florist till konstnär.

- Jag blev förälskad i Sverige och vi började skriva brev till olika mäklare, berättar han.

Så småningom hamnade de i Hagfors i Värmland, men när de senare behövde en större ateljé köpte de en gammal skolbyggnad i Östra Ämtervik. Men något museum fanns inte med i planerna.

- Det var en stor slump, som det mesta i mitt liv och förmodligen i de flesta människors liv, säger Marc Broos.

Det kan låta märkligt att man blir museiägare av en slump, och helt oskyldig är han heller inte. Allting började när han deltog i en utställning på Ålands konstmuseum och tog ett glas vin med chefen för museet, tillika ordförande i ortens gatunämnd, som hade gått bet när han försökte döpa en gata efter Alma Löv. Chefen var sorgsen för han tyckte att det var ett så fint namn, men fick avslag eftersom torparkvinnan Alma Löv inte var född på Åland.

- Då sa jag att jag kunde bygga ett museum i Vämland och uppkalla det efter henne. Det var bara någonting jag spottade ur mig.

Men chefen tog honom på orden och snart hade lokaltidningarna skrivit hela uppslag om att en okänd änka på Åland skulle ge namn åt ett museum i Selma Lagerlöfs Värmland.

- Jag hade inte en tanke på något jäkla museum, men tidningarna dök upp och vad skulle jag göra, skrattar Marc Broos.

Så Marc Broos sökte bidrag och öppnade ett konstmuseum i liten skala, men paviljongerna blir fler och Alma Löv har gjort sig ett namn i konstvärlden.

- Men vi bygger allt så att det går att driva utan en massa pengar. Vi vill ha total frihet och inte behöva ha tusentals besökare för att gå runt.

De flesta paviljongerna har Marc Broos byggt själv med hjälp av vänner och familjen, och eftersom de ville spara alla träd och buskar kunde de inte köra fram med maskiner utan fick bära betongplintar och bräder för hand. Och på ett ställe skär ett träd rakt igenom trappan.

- Det ska vara som en spännande resa där man själv får upptäcka vad som finns längs stigen. Om man såg allt skulle spänningen gå förlorad, resonerar Marc Broos.

Alma Löv är bara öppet under sommaren och omkostnaderna för att driva det är små. Därför kan Marc Broos bjuda in oetablerade konstnärer som han själv tycker om. Tilda Lovell är en av de unga konstnärer som har ställt ut på Alma Löv flera gånger. Förra året kunde besökarna hälsa på hos en skulpterad flicka som låg slarvigt nedbäddad under ett vitt täcke. Över sängkläderna kröp stora insekter och på en gren bredvid satt en uggla och hoade. I sommar flyttade hennes febriga installation in på Galleri Lars Bohman i Stockholm och Marc Broos låter lite stolt när han berättar om henne och andra unga konstnärer som har fått egna större utställningar efter Alma Löv. Men hur går det då för Marc Broos demokratiprojekt - är det mest turister som kommer, eller hittar även värmlänningarna dit?

- Egentligen är det meningen att de som bor här ska komma. Men det är kanske mest folk från storstäderna och vana konstbesökare. Fast det kommer också folk som aldrig har sett en installation förut, säger Marc Broos.

Och somliga är mer hänförda av naturen, av de fina dörrarna eller av familjens hund.

- Men vi har vårt hemliga vapen: de ser ju konsten i alla fall och då blir de smittade av konstbaciller.

När han bläddrar igenom gästboken kan han konstatera att bacillerna har börjat härja i orterna omkring, för i år tycks det vara fler besökare från Skoghall, Karlstad, Sunne och andra värmländska adresser.

Årets utställning blev inte riktigt som planerat, för två tänkta projekt havererade när de ansvariga hoppade av.

- Men jag blev inte förtvivlad för jag gillar misslyckanden. Jag började fylla paviljongerna med min egen konst och tog chansen att inte bara vara en tråkig museichef, säger Marc Broos.

I sista sekunden hittade han också några andra konstnärer som kunde vara med, så att det skulle bli mer variation.

- Om det bara är jag får allt samma färg och det vill jag inte. Så nu blev det utställningen "Not the same colours".

Det var nog tur för Marc Broos tar gärna en kaffe med besökarna på sin veranda - smörgåsar får man göra själv i köket - och då vill han hellre prata om andras konst.

- Jag kan ju inte direkt säga "Å, den där Marc Broos är så intressant", säger han uppsluppet. (PM)


Fakta:

Namn: Marc Broos

Ålder: 60 år

Familj: Hustrun Karin och döttrarna Sisela, Sara och Stella

Senaste projekt: "Jag fick ett stipendium och i stället för att köpa kläder eller supa upp pengarna har jag köpt en lada där jag ska bygga 10 ambassader. Det ska bli "United Nations of Culture" där konstnärer från olika länder kan bo arbeta och ha workshops".

---

Alma Löv

Ligger: I Östra Ämtervik i Värmland

Öppet: I juni-augusti, alla dagar klockan 12-18

Sommarens utställning: "Not the same colours"

Konstnärer: Nicolas Schevin, Ragnhild Ohma, Sara Berner, Pontus Raud, Esther  Bruggink, Jonas Mathiasson, Marc Broos & The ASC (Association for Social Contribution), skolan Broby Grafiska, Alexander Obretenov, Kristina Matousch

---

Mer läsning

Annons