Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Wilson siktar på utlandet

Annons
"Ondskan" blev Andreas Wilsons stora genombrott. Nu är han tillbaka med en ny svensk film i skolmiljö, "Den utvalde" - men hoppas på en internationell karriär.

- Jag jobbar gärna utomlands, säger han.


För två år sedan gjorde Andreas Wilson succé i Mikael Håfströms Oscarnominerade och guldbaggebelönade långfilm "Ondskan". Nu är han aktuell i Martin Söder och Eric Donells polisthriller "Den utvalde" som har premiär den 2 november. Där spelar han den introverte och asociale polisstudenten Johan som dras in i ett morddrama på Uppsala universitet.

- Han är ju rätt osympatisk, en riktig besserwisser. Jag fick försöka hitta de där tråkiga sidorna hos mig själv. Man har ju lätt för att ha förutfattade meningar om folk. Nya personer man lär känna visar sig ju ofta vara annorlunda än man först trodde. Det är lätt att döma och det är väl det Johan gör, säger Andreas Wilson.

Han gjorde sin filmdebut i "Ondskan" och slog verkligen igenom med dunder och brak. Den då 22-årige Andreas Wilson utnämndes raskt till svensk films nästa stjärna. Han jämfördes med James Dean, lanserades som "Shooting star" på filmfestivalen i Berlin 2004 och fick också en guldbaggenominering för Bästa skådespelare för sin roll i "Ondskan". "Den utvalde" är hans första svenska långfilm efter succédebuten.

- Det känns kul att komma med något nytt. Det har ju varit mycket "Ondskan" eftersom den fick sådant genomslag och blev ett sådant genombrott för mig. Självklart har jag förknippats väldigt hårt med den. På ett sätt har det varit skönt att få vara lite anonym ett tag och slippa mediestormen. Den här gången är jag mer beredd på det. Jag är mycket mer bekväm och van i dag, säger Andreas Wilson.

Efter genombrottet har han haft roller i flera olika filmer. Han har spelat genforskare av Dr Jekyll/Mr Hyde-karaktär i den franskbrittiska produktionen "Animal" som får premiär i Frankrike i januari. Snart syns han i också i Rafael Edholms film "Babas bilar" där han spelar "en bekymmersfri slacker" och i den svensk-amerikanska independentfilmen "Kill your darlings" mot bland andra Fares Fares och Alexander Skarsgård.

- Jag spelar en svensk kille som jobbar som reklamfotograf och som plåtar hamburgerkampanjer. Han är väldigt missnöjd med det. Egentligen vill han skriva manus. Sedan träffar han en kvinna som blir hans mentor och som tar honom med ut på en roadtrip i öknen, säger han.

"Kill your darlings" spelades in i Las Vegas i somras, något Andreas Wilson beskriver som en rolig erfarenhet. Han har en agent i USA och har sedan succén med "Ondskan" varit över flera gånger för provspelningar och samtal med producenter och rollsättare. Andreas Wilson avslöjar inte mycket om vad han har på gång framöver i vare sig Europa eller USA. Han sticker dock inte under stol med att han hoppas på en internationell karriär.

- Inte nödvändigtvis Hollywood, men jag har ett slags ambition om att kunna jobba utomlands och jag gör gärna det. Det är ju en utmaning eftersom man konkurrerar med väldigt många helt plötsligt. Också för att ha mer att välja mellan, säger han.

Genombrottet med "Ondskan" blev omvälvande för Andreas Wilson. Han säger att han fortfarande knappt hunnit smälta det. Sedan han slog igenom har han också fått mycket uppmärksamhet för sitt utseende, inte bara sitt skådespeleri.

- Det är kul, man får ta det som en komplimang men också med en nypa salt. Mycket av mediernas dramaturgi är ju att hajpa folk i en kändiskultur. Det finns inga perspektiv i det egentligen. Så man får se det i relation till vad det egentligen är. Det är väldigt viktigt att vara jordad och ha distans till sin medieperson.

Hur påverkar det karriären när det ligger mycket fokus på ens utseende?

- Många har frågat om jag tycker att det legat mig i fatet, men jag tycker inte det. Inte än i alla fall. (PM)


Fakta Andreas Wilson:

Född: 1981.

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: I "Den utvalde" som har premiär den 2 november. Snart syns han också i "Babas bilar" som har premiär kring jul och i "Kill your darlings" som troligen har premiär till våren.

Mer läsning

Annons