Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ang Lee prisad i Venedig

Annons
Venedig (PM)

Ang Lees film "Brokeback mountain" utsågs till bästa film under filmfestivalen i Venedig. Prisgalan hölls på lördagen och det prestigefyllda Guldlejonet gick till Lees film om homosexuell kärlek mellan två cowboys. "Brokeback mountain" utspelar sig i Wyoming under 1960-talet och huvudrollerna spelas av Heath Ledger och Jake Gyllenhaal. Ang Lee, som tidigare har gjort filmer som "Crouching tiger, hidden dragon" och "The ice storm" beskrev sin senaste film som en amerikansk kärlekshistoria som både är unik och universell.

- Efter två stora filmer bestämde jag mig för att göra en liten film som verkligen berörde mig, förklarade han vid prisutdelningen uppger Reuters.

Filmen bygger på en novell av Annie Proulx och Ang Lee riktade ett särskilt tack till henne under galan.

Många hade på förhand tippat George Clooneys film "Good night, and good look" som vinnare och filmen gick inte helt lottlös från galan. Den svartvita filmen fick pris för bästa manus och huvudrollsinnehavaren David Strathairn utsågs till bästa manliga skådespelare för sin roll som journalisten Edward R. Murrow.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till den italienska skådespelerskan Giovanna Mezzogiorno för hennes roll i "La bestia nel cuore", en film om en kvinna som utnyttjades sexuellt av sin far när hon var barn.

Silverlejonet för bästa regi gick till fransmannen Philippe Garrel för hans film "Les amants reguliers" som handlar om en kärlekshistoria i Paris efter upploppen 1968.

Juryns specialpris gick till "Mary" som regisserats av Abel Ferrara och där Juliette Binoche spelar huvudrollen. (PM)

Mer läsning

Annons