Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angtoria börjar se ljuset

/
  • I helgen började inspelningen av Angtorias kommande skiva. För bröderna Tommy och Chris Rehn väntar därför en hektisk period för att albumet ska finnas för försäljning i april. Andreas Brobjer (längst till höger) spelar trummor på skivan.

Angtorias musik hyllas runt om i Europa och världen. I lördags började inspelningen i Sundsvall av det album som släpps i april. – Vi har väntat på det här länge, säger Tommy Rehn.

Annons
Chris och Tommy Rehn är förväntansfulla, men stressade. Den senaste tiden har varit hektisk.
Efter många turer skrev Angtoria, det metalband som bröderna Rehn har tillsammans med brittiske Sarah Jezebel Deva, äntligen på ett skivkontrakt tidigare denna månad.
Sedan dess har maskineriet rullat snabbt. En färdig skiva måste vara klar i februari nästa år. I lördags började därför inspelningen av bandets kommande album i Sidelake Studios.
Här finns en bra studio, tekniska förutsättningar och vi har våra familjer här. Så varför skulle vi åka någon annanstans? Ett mål med Angtoria är att spela in allt i Sundsvall, säger Tommy Rehn.
Vi kunde åkt varsomhelst för att spela in. Men varför? Vi kan ju lika bra ta hit folk som kan sina grejor. Det går att satsa seriöst i Sundsvall utan att behöva överge staden och flytta, fyller Chris Rehn i.
I helgen har därför trummisen Andreas Brobjer och erkände producenten Daniel Bergstrand varit i Sundsvall för att spela in trummorna till Angtorias musik. Inspelningen av gitarr, bas, sång samt de orkestrala bitarna av bandets låtar kommer sedan att göras stegvis.
Basen spelar Cradle of Filths Dave Chambers in i England. Sarah Jezebel Deva kommer till Sundsvall i januari för att göra klart sången och resten sköter bröderna Rehn själva.
Men det kunde varit annorlunda.
Från första början var Angtorias tanke att göra ett orkestralt och filmiskt album. Enligt Chris Rehn blev resultatet bra, men svårt att sälja.
Skivbolag och bandets kontakter visste inte riktigt vad de skulle göra med skivan. Tipset var att lägga på trummor och gitarr.
Vi står ut från de andra banden i samma genrer på så sätt att vi komponerar allt själva. Vi har tagit bakvägen lite grann. I stället för att lyssna på något band och säga: det där vill vi göra, så skapade vi musiken och sedan berättade andra för oss vilka band som låter som vi gör, säger Tommy Rehn.
Musiken ska låta som en film i ett metalpacket, förklarar Chris Rehn.
Tommy Rehn menar att genren Angtoria egentligen verkar inom heter filmmusikmetal. Just det orkestrala i Angtorias musik vill bröderna ska ge samma känsla som musiken i Gladiator, Sagan om Ringen, Braveheart och Star Wars.
Det är det som är så roligt med Angtoria. Vi har helt fria händer med den orkestrala musiken. Sen paketerar vi det bara i metalpacketet, säger Tommy Rehn.
Det är helt förutsättningslöst. Vi kan komponera något som låter väldigt orientaliskt och bygga ihop det med trummor och gitarr. Så länge det låter bra kan det dra åt vilket håll som helst, säger Chris Rehn.
Det var när Chris Rehn turnerade som keyboardist i bandet Evergrey och stötte ihop med Sarah Jezebel Deva som kornet till Angtoria föddes. Sarah Jezebel Deva var då körsångerska i Cradle of Filth.
På turnéer så umgås man 24 timmar om dygnet så jag lärde känna Sarah. Vi kom bra överens och hade liknande idéer, säger Chris Rehn.
Både Chris och Sarah kände att de behövde ett break från den metalmusik de sysslade med då. Tanken på ett mer filmiskt och orkestralt album växte fram. På vägen kom Tommy Rehn in i bilden. Angtoria spelade in en demoskiva innehållandes fem låtar.
Emottagandet blev och är fortfarande enormt. Tyska, franska liksom kanadensiska tidningar har alla hyllat Angtoria. I stället för att bli behandlade som ett demoband har Angtoria fått erkännande som ett \"riktigt\" band.
Av cirka hundra recensioner har bara två varit sågningar. Vi var väl beredda på fler sågningar då det är ganska lätt att attackera genren som töntig, berättar Tommy Rehn.
Slutligen var franska Listenable Records det skivbolaget som fastnade för Angtorias musik och som erbjöd bäst kontrakt.
Det finns tre typer av skivbolag, de stora, de mellanstora och de små. Listenable är ett mellanstort bolag, men ett seriöst kvalitetsbolag. Vilket är bra då vi blir deras första prioritet, säger Chris Rehn.

Fakta: Angtoria
Medlemmar: Chris Rehn, Tommy Rehn, Sarah Jezebel Deva.
Bildades: Av Chris Rehn och Sarah Jezebel Deva 2001. Tommy Rehn kom med i bandet i juli 2004.
Aktuella: Spelar just nu in ett album i Sidelake Studios.

Fakta: Andreas Brobjer
Har vunnit svenska mästerskapen i trumsolo både 2004 och 2005.
Trummor är ett väldigt personligt instrument. När man har spelat mycket tänker man inte på tekniken utan låter olika temperament tala.
Det som är kul med att spela med Angtoria är att jag kan släppa loss lite, köra järnet och smöra på. Det blir en helt annan attityd i trumspelandet, säger Andreas Brobjer.

Mer läsning

Annons