Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Jartin sydde Batmans nya kläder

Annons
Batman är ett med sin trånga, svarta dräkt. Men i "Batman begins" dyker han även upp i ninjakostym och tibetansk rock. Och bakom varje plagg ligger långa arbetsdagar fyllda av lädersömnad. Anna Jartin vet - hon var med och sydde Läderlappens nya kläder.


Plötsligt fick hon ett sms från en kurskamrat i London som hon studerat kostymdesign tillsammans med. "Du kanske kan få jobba med Batmanfilmen" fick hon veta. Anna Jartin packade väskan och åkte i väg till London och snart satt hon i ett vardagsrum som nästan svämmade över av tyg och läder.

- Jag sydde över hundra meter i skinn och fick stora valkar i händerna, säger Anna Jartin som kommer från Göteborg.

Varje plagg måste sys i flera exemplar, eftersom skådespelaren Christian Bale behövde reservkostymer och varje stuntman skulle ha ett exakt likadant plagg. Som mest var de tio personer som arbetade i chefssömmerskans hus under de långa arbetsdagarna.

- Vi jobbade 13-14 timmar i sträck, ibland mer. Men vi klarade det med mycket te och jamaicansk mat som mannen i huset lagade, berättar hon.

Den klassiska Batmankostymen syddes inte i vardagsrummet utan på ett mer hårdbevakat ställe. Vid inspelningen av andra superhjältefilmer har dräkter stulits och därför var arbetet omgärdat av stort hemlighetsmakeri. Dräkten konstruerades i en avdelning med kodnamnet "Cape Town" i Shepperton Studios utanför London och övervakades av säkerhetsvakter 24 timmar om dygnet.

Men den svarta dräkten sitter inte som klistrad på Batman under hela filmen.

- Nej, den här filmen handlar ju om hur han blir Batman. Han åker till Tibet och då har han Ninjakostym och tibetanska rockar. De skulle se ut som om de gjorts av en bergsfamilj i Tibet som sytt massor av kläder i sina liv. Så det var många sömmar som inte dög och då fick man sprätta upp dem och sy igen, berättar Anna Jartin.

I "Batman begins" får Bruce Wayne se sina föräldrar mördas i en gränd i Gotham City. I den stunden beslutar han sig för att bekämpa orättvisor och han hamnar så småningom i lära hos den mystiske Ducard, spelad av Liam Neeson. Efter sin utbildning i brottsbekämpning återvänder han till Gotham City där han upptäcker att korruption och kriminalitet tagit staden i besittning.

- Jag tycker att det är en häftig historia och det ska bli spännande att se filmen, säger Anna Jartin.

Medan hon sydde tänkte hon inte på att kläderna skulle hamna på bioduken, men när hon nyligen såg trailern blev hon mäkta stolt.

- Då var jag inte så cool utan ropade "Å, den där har jag sytt". Det var bara en kort scen, men jag tyckte att det såg bra ut.

Till premiären ska hon försöka få med sig många vänner som kan rädda hennes skinn om hon tappar behärskningen.

- Jag kommer att vara så pinsam och peka och ropa att jag har sytt det och det. Och vakterna kommer säga "Ja, säkert. Nu får du gå", säger Anna Jartin och skrattar. (PM)


Fakta: Batmans nya kläder

Namn: Anna Jartin.

Ålder: 29 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Mamma, pappa och en syster.

Yrke: Sömmerska inom teater och film.

Aktuell: Var med och sydde kläderna till filmen "Batman begins".

---

Titel: "Batman begins".

Regi: Christopher Nolan ("Insomnia", "Memento").

Manus: Christopher Nolan och David S. Goyer .

Batman: Spelas av Christian Bale ("Solens rike", "American Psycho", "The Machinist").

Övriga medverkande: Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Ken Watanabe och Morgan Freeman.

Premiär: På onsdag den 27 juli.

Mer läsning

Annons