Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna och Idde har en skiva ihop

/
  • Idde Schultz och Anna Stadling har gjort en EP där de tolkar fyra svenska artister. Nästa vår kommer ett helt album i samma stil. Den som befinner sig i Stockholm i kväll kan bevista duons releasefest på Rival, som är både gratis och öppen för allmänheten.
  • Idde Schultz och Anna Stadling har gjort en EP där de tolkar fyra svenska artister. Nästa vår kommer ett helt album i samma stil. Den som befinner sig i Stockholm i kväll kan bevista duons releasefest på Rival, som är både gratis och öppen för allmänheten.

Anna + Idde heter en sprillans ny ep med Anna Stadling och Idde Schultz. Det är den första skivan som Stadling gör i eget namn sedan debutplattan Det känns (1999), och består av covers på svenska artister. I höst går duon in i Sidelake-studion i Sundsvall för att spela in ett helt album.

Annons
Anna Stadling och Idde Schultz har länge jobbat ihop i rockorkestern Hovet, mest kända som kompband till Lars Winnerbäck. Men det är långt ifrån det enda de har på sin CV. Sundsvallstjejen Anna Stadling gjorde en soloplatta på 90-talet och har sjungit med bland andra Olle Ljungström, Lisa Nilsson och Staffan Hellstrand. Idde Schultz, som även är medlem i Docenterna, gjorde två soloplattor på 90-talet och har sjungit med bland annat Imperiet.
Idén att spela in nya versioner av svenska artister fick de förra året. Sen var det bara att välja låtar.
- Dels ville vi ha personliga favoriter, sen har vi också letat efter annat material, och pratat med folk som har koll på svenska pop- och rockhistorien, säger Anna Stadling. Vi ville se lite längre tillbaka, inte ha musik som låg för nära 90-talet.
Av den anledningen fick flera älsklingar stryka på foten, men även äldre låtar av bland annat Ebba Grön, Imperiet och Eva Dahlgren ratades.
- De har gjort så mycket fantastiskt bra låtar, men de var svåra för oss att göra. Det var inte lätt att hitta rätt vinkel.
EP:n består av covers på John Holms Den öde stranden, för övrigt en låt som Per Gessle också tolkat. Två andra manliga artister är också representerade: Anders F. Rönnblom (Inga gränser) och Kjell Höglund (Ett tillbakadraget liv). Skivan avslutas med Ensamma tåg, skriven av 80-talscombon Lolita Pop.
Arrangemangen är akustiskt avklädda och ganska försiktiga. Och så kommer det även att bli på kommande albumet, enligt Anna Stadling.
- Vi vill göra ett dynamiskt album, med mycket sång och stämningar. Det behövs mycket olika stilar så det inte blir jämntjockt. Sen är det viktigt att göra låtarna med värdighet.
- Det finns ju en viss nervositet om det ska hålla, erkänner Anna Stadling. Samtidigt kan vi göra vad vi vill, och det är så skönt att vi har alla möjligheter. Efter att ha spelat i Hovet så har vi längtat efter att få breda ut oss.
I slutet av november kommer de till Sundsvall för att spela in ett helt album i Sidelake-studion.
- Det var Micke (Öhlen, som spelade in EP:n) som ville att vi skulle spela in skivan här. Vi gjorde EP:n i Sidelake, och det kändes jättebra. Det är lugnare och man är mer fokuserad på det man gör. Sen så känns det roligt att komma hem igen. Jag har inte spelat in hemma på länge.
Apropå det. Hur går det med hennes egna låtar - blir det nånsin nån uppföljare till Det känns?
- Den ständiga frågan om den andra skivan! Ja, den ligger i bakhuvudet, och jag har en väldig lust att göra den. Men när har jag ingen aning om.
Eftersom det finns bokstavligen hundratals svenska klassiker så kan man misstänka att det blev lite tjafs mellan tjejerna om vilka låtar som skulle väljas ut till EP:n och albumet.
- Det är klart att det måste bli en kompromiss mellan mig och Idde, eftersom vi har olika infallsvinklar. Men det är bara kul att sätta in sig i varandras olika stilar, säger Anna Stadling. Vi är ju så vana att jobba ihop också, så det gick ändå ganska smidigt.
Albumet är planerat att släppas i februari/mars, och sedan är det tänkt att en turné ska följa.
- Sundsvalls Teater vore kul att spela på, säger Anna Stadling.
På den turnén blir det mest låtar från nya skivan, men Anna Stadling kan även tänka sig att framföra ett par egna låtar också.
- I somras gjorde jag och Idde fyra spelningar. Då blandade vi friskt; låtar från EP:n, låtar som ska vara på albumet, men också från våra egna plattor. Det var väldigt kul, så vi får se.

Mer läsning

Annons